Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1996). Född Helena Beata Maria af Sandeberg i Råsunda, Solna. Hon är uppväxt i Rotebro norr om Stockholm och gick i två år vid Södra Latins teaterlinje. Efter gymnasiet reste hon till USA, där hon till en början bara tänkte sig en kort vistelse men av olika orsaker kom hon att stanna där i flera år och genomgick under tre år skådespelarutbildning vid Actors' Studio i New York. I USA medverkade hon i ett par independentfilmer, New York Absurdities (1993) och Dream It (1994) samt en rockvideo med George Michael....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1996). Född Helena Beata Maria af Sandeberg i Råsunda, Solna.

Hon är uppväxt i Rotebro norr om Stockholm och gick i två år vid Södra Latins teaterlinje. Efter gymnasiet reste hon till USA, där hon till en början bara tänkte sig en kort vistelse men av olika orsaker kom hon att stanna där i flera år och genomgick under tre år skådespelarutbildning vid Actors' Studio i New York. I USA medverkade hon i ett par independentfilmer, New York Absurdities (1993) och Dream It (1994) samt en rockvideo med George Michael.

Återkommen till Sverige vid mitten av 1990-talet började hon få en del småroller i film och TV, bl.a. med en ganska stor roll i Rederiet (1997-1998) och i den omdiskuterade TV-serien Nudlar & 08:or (1996 och 1997) som en ganska elak bitch, en karaktärstyp som senare blivit något av en specialitet och som hon med sin lite kyliga utstrålning och bitska replikföring utvecklat till fulländning i en serie som heja björn (2002). Även rollen som huvudpersonens flickvän i Zingo (1998) hade något av samma karaktär. Under 2010-talet har Sandeberg bl. a. kunnat ses i Lasse Hallströms Hypnotisören (2012) samt i en av huvudrollerna i SVT:s miniserie En pilgrims död (2013).

Hon har även spelat vid Göteborgs Stadsteater och Orionteatern samt varit med i Magnus Ugglas show Nya, drygare Uggla 1999.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?