Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Tanja Mirjam Cecilia Svedjeström i Tumba, Södermanland. Hon är uppväxt i Tumba. På gymnasiet gick hon teknisk linje och spelade samtidigt amatörteater. I valet mellan ett teknikjobb på Ericsson och skådespelande valde hon det senare och utbildade sig 1994-1998 vid Teaterhögskolan i Stockholm och fick därefter fast anställning vid Dramaten. Redan före och under tiden vid Teaterhögskolan spelade hon bl.a. vid Spegelteaterns friluftsföreställningar på Gripsholm i tre olika Shakespeareuppsättningar, t.ex. 1991 i Hamlet och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Tanja Mirjam Cecilia Svedjeström i Tumba, Södermanland.

Hon är uppväxt i Tumba. På gymnasiet gick hon teknisk linje och spelade samtidigt amatörteater. I valet mellan ett teknikjobb på Ericsson och skådespelande valde hon det senare och utbildade sig 1994-1998 vid Teaterhögskolan i Stockholm och fick därefter fast anställning vid Dramaten. Redan före och under tiden vid Teaterhögskolan spelade hon bl.a. vid Spegelteaterns friluftsföreställningar på Gripsholm i tre olika Shakespeareuppsättningar, t.ex. 1991 i Hamlet och medverkade 1995 vid Orionteaterns En midsommarnattsdröm. På Dramaten gjorde hon 2003 en uppmärksammad Hedda Gabler. För tv-tittarna är hon kanske mest känd som den blonda, sammanbitna och sorgset allvarliga polisspanaren i serien Brott§våg (2000) samt som Erika Lund i filmatiseringarna av Anna Janssons deckarromaner om kriminalinspektör Maria Wern. 

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?