Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Elin Julia Dufvenius i Vasa församling, Göteborg. Hon är dotter till producenten vid TV och Nationalteatern, Lena Dufvenius och uppväxt i kollektiv med sin ensamstående mamma. Under hela sin uppväxt var hon i nära kontakt med Nationalteatern och därigenom blev hon tidigt förtrogen med teatermiljön. Redan vid späd ålder fanns hon således med på tältprojektturnén. Med denna kreativa bakgrundsmiljö blev det helt naturligt att hon redan som barn var inställd på att bli skådespelare och bildade en grupp...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Elin Julia Dufvenius i Vasa församling, Göteborg.

Hon är dotter till producenten vid TV och Nationalteatern, Lena Dufvenius och uppväxt i kollektiv med sin ensamstående mamma. Under hela sin uppväxt var hon i nära kontakt med Nationalteatern och därigenom blev hon tidigt förtrogen med teatermiljön. Redan vid späd ålder fanns hon således med på tältprojektturnén. Med denna kreativa bakgrundsmiljö blev det helt naturligt att hon redan som barn var inställd på att bli skådespelare och bildade en grupp tillsammans med kamraterna Harald Lönnbro och Anton Glanzelius, dock utan att man producerade någon färdig föreställning. Enligt egen utsago kämpade hon sig genom gymnasiet bara för att kunna söka till scenskolan. Där kom hon in i Göteborg vid Högskolan för teater och utbildade sig där 1996-1999. Under denna tid hann hon få sitt stora genombrott i tv-serien Glappet (1997) som en ung och frimodig självständig tonåring där hon gav en uppskattad tolkning av de tvära känslokast som utmärker tiden för övergången mellan barndom- och vuxenvärld.

Hon gjorde sin praktik vid Stockholms stadsteaters Backstage bl.a. i pjäserna Rabarbers (1998) och Namnet. Direkt efter examen engagerades hon 2000 vid Dramaten där hon gjorde debut i Maria Stuart (2000). Hon har redan blivit utnämnd som stort framtidslöfte och en skribent i DN förutspådde 2000 att hon kommer att bli en av landets mest eftertraktade. 2003 fick hon rollen i Ingmar Bergmans tv-film Saraband. I en intervju förklarade denne sitt val med att han upptäckt henne när hon spelade i Maria Stuart, där hon var en av fyra nyutexaminerade som spelade några väntande damer. Alla fyra gjorde intryck men Julia Dufvenius, menade han, var speciell med sin i hans ögon unika utstrålning. Så han skrev rollen i Saraband just med tanke på henne. 2003 spelade hon rollen som den genomonda kungadottern Regan i Dramatens omdiskuterade uppsättning av Kung Lear och visade att hon kan göra annat än ljuva kvinnogestalter. Hon är gift med skådespelaren Christopher Wollter.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?