Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Elassistent
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare och läkare. Född Rebecka Månstråle Liljeberg i Turinge, Södertälje kommun.-Hon är uppväxt i Nynäshamn och började spela teater som barn vid Vår Teater. När hon gick på lågstadiet blev hon uppmärksammad av TV som sökte medverkande till adventskalendern och hon fick rollen som Sunes flickvän Sofie i Sunes jul (1991). När hon medverkade i kortfilmen Närkontakt (1997) ledde detta i sin tur att hon fick sin stora...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och läkare. Född Rebecka Månstråle Liljeberg i Turinge, Södertälje kommun.

-

Hon är uppväxt i Nynäshamn och började spela teater som barn vid Vår Teater. När hon gick på lågstadiet blev hon uppmärksammad av TV som sökte medverkande till adventskalendern och hon fick rollen som Sunes flickvän Sofie i Sunes jul (1991). När hon medverkade i kortfilmen Närkontakt (1997) ledde detta i sin tur att hon fick sin stora genombrottsroll i Fucking Åmål (1998) som gjorde henne allmänt känd och även ledde till att hon blev förärad 1998 års Guldbagge tillsammans med sin medspelerska Alexandra Dahlström.

Själv har hon förklarat att hon ser skådespelandet och teatern som något av ett psykologiskt laboratorium för att testa olika identiteter. Porträttet av Agnes i Fucking Åmål är ett sådant exempel och bidrog i hög grad till filmens framgång som identifikationsobjekt för tonårsflickor i denna känsliga och krisbemängda period då man söker sin egen identitet. En följande roll som den som hästtokig tjej i Sherdil (1999) ligger i linje med detta där hon spelar en självsäker men annorlunda tjej som har det lite svårt. Liljeberg gjorde sin sista (?) film 2002 för att istället satsa på studier. Hon arbetar numera som läkare.

P O Qvist (2004), redigerad 2014-01-09

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1999 Bästa skådespelerska Fucking Åmål

Insatser

Roll
Elassistent

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?