Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Towa Dorothea Magnusson i Huddinge. Tidigare äktenskap med skådespelaren Figge Norling.-Tova Magnusson växte upp i Sorunda i Nynäshamnstrakten och började 1990 arbeta som regiassistent i teatergruppen Småfolket. När en av skådespelarna bröt benet inför en premiär blev hon tvungen att hoppa in. Regissören Rumle Hammerich råkade befinna sig i publiken vid en föreställning och erbjöd henne huvudrollen i filmen Svart Lucia (1992). Filmdebuten medförde åtskilliga lovord i en annars mycket ojämn och avvaktande...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Towa Dorothea Magnusson i Huddinge. Tidigare äktenskap med skådespelaren Figge Norling.

-

Tova Magnusson växte upp i Sorunda i Nynäshamnstrakten och började 1990 arbeta som regiassistent i teatergruppen Småfolket. När en av skådespelarna bröt benet inför en premiär blev hon tvungen att hoppa in. Regissören Rumle Hammerich råkade befinna sig i publiken vid en föreställning och erbjöd henne huvudrollen i filmen Svart Lucia (1992). Filmdebuten medförde åtskilliga lovord i en annars mycket ojämn och avvaktande kritik, och man talade om en av de mognaste filmdebuterna på länge. En kritiker menade att hon med övertygelse fått fram tonårsålderns hela sårbarhet och övertygelse, och hur hon gestaltat självmedvetenheten och sårbarheten i balansakten mellan barn och vuxenliv. Dessa karaktäristiker kan även användas för senare roller där hon uppvisar en utpräglad mognad och naturlig känsla för nyanser, t.ex. som mottagningssköterskan My i TV-serien OP:7 (2002-2003).

Hon sökte ett par gånger till Scenskolan men kom ej in utan den enda skådespelarutbildningen har varit den vid Teaterverkstan. 1992 spelade hon vid Jordcirkus och senare vid Boulevardteatern där hon även har varit verksam som konstnärlig ledare. 1995 bildade hon tillsammans med några andra skådespelare, bl.a. Figge Norling, humorgruppen "Clownen luktar bensin" som gjort humorprogram i radion och även uppträtt på scen (1998/2003).

Magnusson har under 2000-talet mer övergått till regi och gjorde sin scenregidebut på Plaza med "Skitungen - en omöjlig gosse" (2000). Hon har vidare regisserat kortfilmen Gaggabebisen, några avsnitt av TV-serien Rederiet samt komediserien Håll käften! (2003). Hon långfilmsdebuterade 2003 med Fröken Sverige som följdes upp med Fyra år till (2010).

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-08

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2010 Bästa kvinnliga biroll Flickan
Stockholm 1993 Bästa skådespelerska Svart Lucia

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?