Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1993). Född Maria Christina Langhammer i Kungsholms församling, Stockholm.-Hon är uppväxt i en konstnärligt präglad miljö med en moder som är psykoterapeut och fadern som är bildkonstnär och utbildad fotograf. Under tidigaste åren levde familjen även med en farbror som var fotograf, gift med författaren Katarina Taikon. Det konstnärliga påbrået sträcker sig även längre tillbaka med farfadern och vidare längre tillbaka även de utbildade fotografer. Familjen flyttade i början av 1970-talet ut på landet...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1993). Född Maria Christina Langhammer i Kungsholms församling, Stockholm.

-

Hon är uppväxt i en konstnärligt präglad miljö med en moder som är psykoterapeut och fadern som är bildkonstnär och utbildad fotograf. Under tidigaste åren levde familjen även med en farbror som var fotograf, gift med författaren Katarina Taikon. Det konstnärliga påbrået sträcker sig även längre tillbaka med farfadern och vidare längre tillbaka även de utbildade fotografer. Familjen flyttade i början av 1970-talet ut på landet och grundade kollektivet Deltagården utanför Sala som ägnar sig åt alternativ vård fär människor med missbruksproblem.

Hela denna uppväxtmiljö med konstnärer, skådespelare och författare upplevde hon som fantastiskt inspirerande och mycket tidigt började hon sjunga och spela. Skådespelaren Peter Lindgren som var en flitig gäst hos familjen menade att den flickan var född till skådespelare. Som skolbarn utvecklade hon dessa sina konstnärliga uttrycksbehov genom att bl.a. leka cirkus med sina kamrater. Första mer organiserade teatererfarenheten kom vid spelet Riksens Klenodium till Salas 350-årsjubileum 1974.

Efter en sejour som au-pair i London tänkte hon först bli något annat än skådespelare men bestämde sig trots allt för detta och kom in vid Calle Flygares teaterskola. Efter denna bevistade hon bl.a. en teaterkurs i London, bedrev studier för Mimi Pollak, arbetade vid Mälarteatern i Västerås och studerade slutligen vidare vid Teaterhögskolan i Stockholm 1986-1989. Därefter kom hon först till Marionett-teatern och sedan Dramaten. Därvid kom hon att samarbeta med Allan Edwall och satte upp en barnpjäs på dennes Teater Brunnsgatan 4. Hon menar själv att Allan Edwall genom sitt sätt att arbeta kommit att betyda mycket för henne som skådespelerska. Hon har vidare turnerat med Riksteatern med pjäsen Lida (2001) och har spelat vid Nya Pistolteatern 1995-1999. Hon har delvis kommit att representera en form av kvinnlighet på film som är både frodig, drastisk och kärv, sarkastisk och lakonisk. Bl.a. hade hon en betydande roll i Lasse Åbergs Hälsoresan - en smal film av stor vikt (1999). Några roller som den i En dag i taget (1999) där hon spelade en läkemedelsmissbrukare med stor nerv, visar på förmågan till att spela vardagstragiska roller.

Hon erhöll 1998 års Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i i filmen Hela härligheten.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa kvinnliga biroll Flykten till framtiden
Guldbagge Stockholm 1999 Bästa kvinnliga biroll Hela härligheten

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?