Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Manus
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1976) och pjäsförfattare. Född Åke Roland Jansson i Gamlestad, Göteborg. - Han var arbetargrabben som under många år arbetade i skilda yrken som verkstadsarbetare vid SKF, stensättarhantlangare och vid spårvägen. Det var först i mycket sena år han kom in vid teaterns och filmens värld, närmare bestämt vid 37-års ålder då författaren Lasse Strömstedt uppmärksammade honom som lagledare vid en fotbollsmatch och erbjöd en roll i tv-filmen Det löser sig (1976). Det var...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1976) och pjäsförfattare. Född Åke Roland Jansson i Gamlestad, Göteborg.

-

Han var arbetargrabben som under många år arbetade i skilda yrken som verkstadsarbetare vid SKF, stensättarhantlangare och vid spårvägen. Det var först i mycket sena år han kom in vid teaterns och filmens värld, närmare bestämt vid 37-års ålder då författaren Lasse Strömstedt uppmärksammade honom som lagledare vid en fotbollsmatch och erbjöd en roll i tv-filmen Det löser sig (1976). Det var en roll som han åtog sig efter en del tvekan men visade sig vara en framgång liksom den följande i filmen Lyftet (1978). Efter det verkade han både som skådespelare och pjäsförfattare, bl.a. till Bänken (1981, tv-version 1982), där han själv i tv spelade en av de två alkoholisterna.

Han var till stor del knuten till Folkteatern i Göteborg men gästspelade även vid andra scener som Dramaten. I mycket följde hans verksamhet som skådespelare och författare ett gemensamt tema nämligen att skildra samhället ur ett underklassperspektiv där han betonade tanken på att känna solidaritet med sin klass och inte sälja ut sin själ. Till en del handlade det också om samhällets utslagna och där han tog näring ur sina egna erfarenheter av spritmissbruk.

P O Qvist (2004, redigerad 2019)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?