Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Manus
Visa alla filmer

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1976), pjäsförfattare. Född Åke Roland Jansson i Gamlestad, Göteborg. Han är arbetargrabb som under många år arbetade i skilda yrken som verkstadsarbetare vid SKF, stensättarhantlangare och vid spårvägen. Det var först i mycket sena år han kom in vid teaterns och filmens värld, närmare bestämt vid 37-års ålder då författaren Lasse Strömstedt uppmärksammade honom som lagledare vid en fotbollsmatch och erbjöd en roll i tv-filmen Det löser sig (1976). Det var en roll som han åtog sig efter en del tvekan men visade sig...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1976), pjäsförfattare. Född Åke Roland Jansson i Gamlestad, Göteborg.

Han är arbetargrabb som under många år arbetade i skilda yrken som verkstadsarbetare vid SKF, stensättarhantlangare och vid spårvägen. Det var först i mycket sena år han kom in vid teaterns och filmens värld, närmare bestämt vid 37-års ålder då författaren Lasse Strömstedt uppmärksammade honom som lagledare vid en fotbollsmatch och erbjöd en roll i tv-filmen Det löser sig (1976). Det var en roll som han åtog sig efter en del tvekan men visade sig vara en framgång liksom den följande i filmen Lyftet (1978). Efter det har han verkat både som skådespelare och pjäsförfattare, bl.a. till Bänken (1981, TV-version 1982), där han själv i tv spelade en av de två alkoholisterna.

Han har i mycket varit knuten till Folkteatern i Göteborg men har även gästspelat vid andra scener såsom Dramaten. I mycket har hans verksamhet som skådespelare och författare följt ett gemensamt tema nämligen att skildra samhället ur ett underklassperspektiv där han betonat tanken på att känna solidaritet med sin klass och inte sälja ut sin själ. Till en del handlar det också om samhällets utslagna och där han tagit näring ur sina egna erfarenheter av spritmissbruk, som han ofta talat ut om. Kritiska röster har talat om inslag av överklassförakt och vissa av hans roller t.ex. i Storstad (1990-1991) eller som nyrik uppkomling i senaste omgången av Hem till byn (2002) har varit tämligen karikatyrmässiga.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?