Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Manus
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare. Född Ola Torkel Petersson i Sankt Peters församling, Lund. Han gick vid musikgymnasiet i Malmö med tanke på att bli operasångare men började spela amatörteater vid Studioteatern i Malmö och utbildade sig 1988-1991 vid Teaterhögskolan i Stockholm . Därefter följde tre år vid Folkteatern i Gävle 1994-1996 och senare 1997-2002 Göteborgs stadsteater och därefter Dramaten. 1997-98 var han en säsong vid Teater Bhopa i Göteborg med en uppmärksammad roll i Johnny var en ung soldat (1997). Till följd av sitt utseende, sin kroppsstorlek och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Ola Torkel Petersson i Sankt Peters församling, Lund.

Han gick vid musikgymnasiet i Malmö med tanke på att bli operasångare men började spela amatörteater vid Studioteatern i Malmö och utbildade sig 1988-1991 vid Teaterhögskolan i Stockholm . Därefter följde tre år vid Folkteatern i Gävle 1994-1996 och senare 1997-2002 Göteborgs stadsteater och därefter Dramaten. 1997-98 var han en säsong vid Teater Bhopa i Göteborg med en uppmärksammad roll i Johnny var en ung soldat (1997).

Till följd av sitt utseende, sin kroppsstorlek och sitt kortklippta hår blev han först placerad i biroller av det mer skumma slaget som torped i Noll tolerans (1999) och som livvakt i Det nya landet (2000) men fick sedan sitt genombrott i ett par framgångsrika filmer av Josef Fares. Först var det som parkarbetare med förhinder i Jalla! Jalla! (2000), där hans utåt sett mycket maskulina uppenbarelse bildade en tragikomisk kontrast till den bräckliga mansroll han kreerade, och därefter som polis i Kopps (2003). Den gestaltning av den ansatta maskuliniteten han gjorde i den förra filmen fick senare på sätt och vis sin logiska fortsättning när han gjorde en annorlunda tolkning av bankrånaren Janne Olsson i tv-dramatiseringen Norrmalmstorg (2003), där han gjorde denne till en utpräglat vek karaktär, och sedan i filmen Mamma, pappa, barn (2003).

Han fick pris som bäste skådespelare för rollen i Jalla! Jalla! vid Comedy of Arts Filmfestival i Aspen, Colorado.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2009 Bästa manliga biroll Patrik 1,5
Festivalpris Aspen 2002 Jalla! Jalla! (bästa skådespelare, Aspen, USA)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?