Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, produktionsledare m.m. Född Kristina Sunniva Teresa Fabik i Södertälje. -Efter filmvetenskapliga studier vid Stockholms Universitet och därefter två år på Stockholms Filmskola regidebuterade Fabik 2000 med kortfilmen Som andra. Efter ytterligare en kortfilm regisserade hon 2004 sin första långfilm, Hip Hip Hora. Filmen fick stort genomslag och togs emot väl av både kritiker och publik. Den har även använts i de svenska skolorna i undervisningssyfte som ett led i satsningen på ökad...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, produktionsledare m.m. Född Kristina Sunniva Teresa Fabik i Södertälje.

-

Efter filmvetenskapliga studier vid Stockholms Universitet och därefter två år på Stockholms Filmskola regidebuterade Fabik 2000 med kortfilmen Som andra. Efter ytterligare en kortfilm regisserade hon 2004 sin första långfilm, Hip Hip Hora. Filmen fick stort genomslag och togs emot väl av både kritiker och publik. Den har även använts i de svenska skolorna i undervisningssyfte som ett led i satsningen på ökad jämställdhet. Fabiks nästa film, Prinsessa, gick upp på biograferna fem år senare och för den belönades hon med Guldbaggenomineringar i de tunga kategorierna bästa film, bästa regi och bästa manus.

Teresa Fabiks tredje film, Små citroner gula (2013), baserades på en litterär förlaga av Kajsa Ingemarsson och det var den första filmen som hon regisserade utan att själv ha skrivit manus till.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2010 Bästa regi Prinsessa
Stockholm 2010 Bästa manuskript Prinsessa
Pris Stockholm 2006 Drömfångaren. Ett engångspris om 25 000 kr utdelat vid invigningen av Drömfabriken av Åse Kleveland, som på detta sätt fördelar sitt Bergmanpris (2005) till den kommande svenska regissörsgenerationen.
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2004 Hip hip hora! "Teresa Fabik för att hon med filmen Hip, Hip, Hora låter oss följa med på en ung kvinnas resa mot stolthet och egenvärde i en film där inkännande och stor regissörskompetens går hand i hand".

Insatser

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Klippning
Ljudtekniker
Manusbearbetning
B-ljud

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?