Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Ola Rapace kommer från Vallentuna och debuterade som Ola Norell. Efternamnet Rapace (som betyder rovfågel) tog han i samband med giftermålet med skådespelerskan Noomi Norén och har menat att han blev skådespelare mer av en tillfällighet. Tidigare hade han mest sysslat med musik men blev fängslad av teatern när han 1993 såg föreställningen "Roberto Zucco" på Teater Galeasen. Han utbildades 1995-1998 vid Högskolan för teater i Göteborg varpå han omedelbart fick en bärande roll för Göteborgs-TV i långserien Sjätte dagen (1999-2001)...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Ola Rapace kommer från Vallentuna och debuterade som Ola Norell. Efternamnet Rapace (som betyder rovfågel) tog han i samband med giftermålet med skådespelerskan Noomi Norén och har menat att han blev skådespelare mer av en tillfällighet. Tidigare hade han mest sysslat med musik men blev fängslad av teatern när han 1993 såg föreställningen "Roberto Zucco" på Teater Galeasen. Han utbildades 1995-1998 vid Högskolan för teater i Göteborg varpå han omedelbart fick en bärande roll för Göteborgs-TV i långserien Sjätte dagen (1999-2001) varpå följde en av rollerna i Lukas Moodyssons Tillsammans (2000). Dessförinnan hade han spelat i Uppsala, där han 1997 medverkade i "Gustav III", 1998 i "En tid i helvetet" och 1999/01 i "Fröken Julie". Senare har han framträtt på Orionteatern i "Kameliadamen" (2001) och på Dramaten 2003 i Lars Noréns "Detaljer". Jämsides med detta har han fortsatt spela med bandet Sissy Prozac.

Debuten i Sjätte dagen visade på en aktör med intensiv och mörk utstrålning, vilket ytterligare underströks av rollen i TV-serierna Tusenbröder (2002) och Tusenbröder II (2003), där han är den desperate Hoffa som tar till bankrån för att försöka rädda sin trassliga ekonomi och sedan får tillbringa sin tillvaro i fängelse. När han spelade MC-gängmedlem i Laura Trenter-filmatiseringen Pappa polis (2002) gav han denna roll mer sympatiska nyanser. Under mitten av 2000-talet syntes Rapace främst i den återkommande rollen som polismannen Stefan Lindman i filmerna om Ystadskommissarien Kurt Wallander och 2012 fick han chansen att visa upp sig för biobesökare världen över när han gestaltade legoknekten Patrice i Bondfilmen Skyfall (Sam Mendes).

(P O Qvist 2004), redigerad 2013-12-02

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?