Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Regi
Klippning
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör. Född Claes Olle Ruben Östlund på Styrsö, Göteborgs och Bohus län. Registudier vid Högskolan för Fotografi och Film 1998-2001.-Ruben Östlund gjorde filmer om snösport i slutet av 1990-talet. Efter att ha regisserat en dokumentär år 2000 kom spelfilmsdebuten 2004 med den prisbelönade Gitarrmongot. De ofrivilliga (2008) togs ut till sidosektionen Un certain regard i Cannes och har visats vid större filmfestivaler över hela världen. Filmen var också Sveriges bidrag till Oscar-kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör. Född Claes Olle Ruben Östlund på Styrsö, Göteborgs och Bohus län. Registudier vid Högskolan för Fotografi och Film 1998-2001.

-

Ruben Östlund gjorde filmer om snösport i slutet av 1990-talet. Efter att ha regisserat en dokumentär år 2000 kom spelfilmsdebuten 2004 med den prisbelönade Gitarrmongot. De ofrivilliga (2008) togs ut till sidosektionen Un certain regard i Cannes och har visats vid större filmfestivaler över hela världen. Filmen var också Sveriges bidrag till Oscar-kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Östlunds kortfilm Händelse vid bank vann Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin 2010. Hans tredje långfilm Play hade sin första visning i Cannes 2011, i sidosektionen Quinzaine des réalisateurs. När filmen gick upp i Sverige så rosades den rejält av den svenska kritikerkåren och Östlund fick även en Guldbagge för regin. Den fjärde långfilmen Turist vann jurypriset i sektionen Un certain regard i Cannes samt Guldbaggenominerades i tio kategorier varav den vann sex, bl.a. bästa film och bästa regi.

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2018 Bästa manuskript The Square
Guldbagge Stockholm 2018 Bästa regi The Square
European Film Award Berlin 2017 The Square (bästa manusförfattare / Best European Screenwriter)
1 km film Stockholm 2017 Övrigt
European Film Award Berlin 2017 The Square (bästa regissör / Best European Director)
Guldbagge Stockholm 2015 Bästa manuskript Turist
Stockholm 2015 Bästa regi Turist
Stockholm 2015 Bästa klippning Turist
Festivalpris Sevilla 2014 Turist (bästa manus / Best Screenplay, Sevilla Festival de Cine, Spanien)
Guldbagge Stockholm 2012 Bästa regi Play
Guldbaggenominerad 2012 Bästa manuskript Play
Festivalpris Tokyo 2011 Play (bästa regi / Best Direction, Tokyo International Film Festival, Japan)
Kraków 2010 Händelse vid bank (The Silver Dragon for the Director of the Best Short Fiction Film, 51st Krakow Film Festival, Polen)
Guldbaggenominerad Stockholm 2009 Bästa regi De ofrivilliga
Stockholm 2009 Bästa manuskript De ofrivilliga
Festivalpris Genève 2008 De ofrivilliga (Reflet d'Or vid Cinema-tout-ecran)
Hamburg 2005 Scen nr: 6882 ur mitt liv (juryns specialpris)
Gulddraken (f.d. Guldhatten) Göteborg 2005 Gitarrmongot (Gulddraken för sina överraskande kortfilmer och för långfilmsdebuten Gitarrmongot.

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?