Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Mats-Olof Johansson i Nyköping, Södermanland.-Mats Axby har två stora intressen, filmfoto och kaffe. Parallellt med filminspelningarna driver han ett kafferosteri. Som filmfotograf fick han sitt genombrott 2005 då han signerade Ulf Malmros Tjenare kungen och Daniel Lind Lagerlöfs Buss till Italien. Sedan har det rullat på med raden av bruksfilmer, Wallander och Beck, tre av Sune-filmerna, tre av Fjällbackamorden. Under de senare åren har han också stått...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Mats-Olof Johansson i Nyköping, Södermanland.

-

Mats Axby har två stora intressen, filmfoto och kaffe. Parallellt med filminspelningarna driver han ett kafferosteri. Som filmfotograf fick han sitt genombrott 2005 då han signerade Ulf Malmros Tjenare kungen och Daniel Lind Lagerlöfs Buss till Italien. Sedan har det rullat på med raden av bruksfilmer, Wallander och Beck, tre av Sune-filmerna, tre av Fjällbackamorden. Under de senare åren har han också stått för fotot på flera avsnitt av kända tv-serier, exempelvis Blå ögon och Springfloden.

Men hans bästa film är nog Lasse Åbergs farväl till sin filmkarriär, den mest personliga av hans filmer, The Stig-Helmer Story, 2011. Axbys känsla för tidsskildringen och nostalgin bidrog starkt till att filmen fick en konstnärlig helhet.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?