Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare. Studier vid Den Danskes Filmskoles regilinje 2001-2005.-Lisa Aschan växte upp på den skånska landsbygden och efter studier vid Stockholms Filmskola under slutet av 1990-talet sökte hon sig återigen söderut, närmare bestämt Danmark där hon 2001 blivit antagen till Den danska filmskolans regilinje. Redan under utbildningen gjorde hon sig ett namn efter en serie uppmärksammade fejk-reklamfilmer för en specialdesignad tampong som skydd mot våldtäkter. Efter sin examen från skolan så gjorde hon bl.a. ett par...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare. Studier vid Den Danskes Filmskoles regilinje 2001-2005.

-

Lisa Aschan växte upp på den skånska landsbygden och efter studier vid Stockholms Filmskola under slutet av 1990-talet sökte hon sig återigen söderut, närmare bestämt Danmark där hon 2001 blivit antagen till Den danska filmskolans regilinje. Redan under utbildningen gjorde hon sig ett namn efter en serie uppmärksammade fejk-reklamfilmer för en specialdesignad tampong som skydd mot våldtäkter. Efter sin examen från skolan så gjorde hon bl.a. ett par kortfilmer samt arbetade även som regiassistent på den omtalade och prisbelönta danska kriminalserien Forbrydelsen. 2011 var det sedan dags för Aschan att debutera som långsfilmsregissör med dramat Apflickorna, skriven av Aschan tillsammans med Josefine Adolfsson. Filmen fick lysande recensioner och blev även rikligt belönad vid Guldbaggegalan, bland annat plockade den hem de tunga priserna för bästa film och bästa manus. Aschan fick dessutom en nominering i kategorin bästa regi. Även utomlands blev Apflickorna ordentligt uppmärksammad och den vann bl.a. priset som bästa film vid den ansedda Tribecafestivalen i USA.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manuskript Ring mamma!
2012 Bästa regi Apflickorna
Guldbagge Stockholm 2012 Bästa manuskript Apflickorna
Pris Stockholm 2011 Stockholms filmfond/Stockholms filmfestival. Långfilmsstipendium.

Insatser

Regi
Manus
Statistansvarig
Övrig medarbetare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?