Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Foto
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, fotograf och klippare m.m. Född i Stockholm. Utbildning vid Kungliga Konsthögskolan.-Efter kortfilmerna Clyde (2001) och Stockholm Street (2003) fick Måns Månsson ett mindre genombrott med Kinchen (2005) som följde sportkommentatorn Lasse Kinch under ett ishockey-VM. I långfilmen H:r Landshövding (2008) porträtterades politikern Anders Björck under ett år i sitt arbete. De två sistnämnda filmerna är i den s.k. cinéma-vérité-stilen, kameran iakttar okommenterat vad som sker utan några arrangerade...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, fotograf och klippare m.m. Född i Stockholm. Utbildning vid Kungliga Konsthögskolan.

-

Efter kortfilmerna Clyde (2001) och Stockholm Street (2003) fick Måns Månsson ett mindre genombrott med Kinchen (2005) som följde sportkommentatorn Lasse Kinch under ett ishockey-VM. I långfilmen H:r Landshövding (2008) porträtterades politikern Anders Björck under ett år i sitt arbete. De två sistnämnda filmerna är i den s.k. cinéma-vérité-stilen, kameran iakttar okommenterat vad som sker utan några arrangerade intervjuer.

Kortfilmerna har visats på en rad internationella festivaler och både Kinchen och H:r Landshövding blev Guldbaggenominerade för bästa dokumentärfilm. Månsson debuterade som spelfilmsregissör med den delvis dokumentära Hassel - Privatspanarna, den tolfte och enligt Månsson sista, filmen om Olov Svedelids poliskommisarie Roland Hassel. Månsson stod även för filmfotot i Axel Peterséns uppmärksammade långfilm Avalon.

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2019 Bästa regi Toppen av ingenting
Stockholm 2019 Bästa foto Jimmie
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2014 (delas ut av Svenska Filmakademin, 2013 års stipendium)
Guldbaggenominerad Stockholm 2013 Bästa foto Avalon
Pris Göteborg 2002 Clyde Svenska Filminstitutets Dokumentärfilmspremium. 50 000 kr

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?