Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Foto
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, fotograf, klippare m.m. Född i Stockholm. Utbildning vid Kungliga Konsthögskolan.-Måns Månsson är inte lätt att placera i något speciellt fack. Han har varit verksam som fotograf, regissör, manusförfattare och producent. Han inledde dock sin karriär som dokumentärfilmare inom en lite speciell genre. Han gjorde porträttfilmer där kameran okommenterat iakttog personer i deras yrkesliv, som Kinchen, 2005, om sportkommentatorn Lasse Kinch, och H:r...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, fotograf, klippare m.m. Född i Stockholm. Utbildning vid Kungliga Konsthögskolan.

-

Måns Månsson är inte lätt att placera i något speciellt fack. Han har varit verksam som fotograf, regissör, manusförfattare och producent. Han inledde dock sin karriär som dokumentärfilmare inom en lite speciell genre. Han gjorde porträttfilmer där kameran okommenterat iakttog personer i deras yrkesliv, som Kinchen, 2005, om sportkommentatorn Lasse Kinch, och H:r Landshövding, 2008, om politikern Anders Björck. Bägge Guldbaggenominerades som bästa dokumentärfilm.

2012 stod han för fotot på Axel Peterséns Avalon, för vilket han också blev Guldbaggenominerad och samma år hade han premiär på den egensinniga Hassel – privatspanarna,  en hybridfilm som delvis var en fortsättning på den gamla tv-serien polisen Roland Hassel, som i Månssons film har blivit pensionär, samtidigt som den blandade fiction och verklighet kring spaningarna efter Palmes mördare. Den skrev, regisserade och fotograferade Månsson, men fick mycket begränsad distribution.

Mer uppskattning fick han för fotot till Jens Östbergs Flugparken 2014 och för hans egentliga debut som spelfilmsregissör, Yarden, 2016, som han inte fotograferade. För det mycket bildmedvetna fotot stod i stället polskfödda Ita Zbroniec-Zeit. 2018 kom den tillsammans med Axel Petersén samregisserade Toppen av ingenting som han också fotograferade, och  samma år stod han även för fotot i Jesper Ganslandts Jimmie och Marcus Lindeens Flotten.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2019 Bästa regi Toppen av ingenting
Stockholm 2019 Bästa foto Jimmie
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2014 (delas ut av Svenska Filmakademin, 2013 års stipendium)
Guldbaggenominerad Stockholm 2013 Bästa foto Avalon
Pris Göteborg 2002 Clyde Svenska Filminstitutets Dokumentärfilmspremium. 50 000 kr

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?