Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare. Född i Tumba, Södermanland.- Levan Akin inledde sin karriär på Sveriges Television där han assisterade filmproduktioner som Carambole (Daniel Lind Lagerlöf, 2005) och När Elvis kom på besök (Andreas Tibblin, 2006) där han var rollsättare. Akin debuterade som regissör och manusförfattare till kortfilmen De sista sakerna (2008) som vann Mo-Award i barnfilmsektionen på Mo & Friese Children Short Film Festival....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och manusförfattare. Född i Tumba, Södermanland.

Levan Akin inledde sin karriär på Sveriges Television där han assisterade filmproduktioner som Carambole (Daniel Lind Lagerlöf, 2005) och När Elvis kom på besök (Andreas Tibblin, 2006) där han var rollsättare. Akin debuterade som regissör och manusförfattare till kortfilmen De sista sakerna (2008) som vann Mo-Award i barnfilmsektionen på Mo & Friese Children Short Film Festival. Långfilmsdebuten gjorde han med filmen Katinkas kalas (2012) som hyllades internationellt och hade sin internationella premiär på Tribeca Film Festival. En av filmens skådespelade Yohanna Idha nominerades för bästa kvinnliga biroll på Guldbaggegalan. Vidare regisserade Akin och skrev manus till filmatiseringen av ungdomsboken Cirkeln (2015). Akins film And Then We Danced (2019) nådde också ut internationell och var den enda svenska film i tävlan vid Filmfestivalen i Cannes 2019. Filmen prisades på guldbaggegalan där Akin mottog pris för bästa film och bästa manuskript. 2020 valdes Akin som medlem i den Amerikanska filmakademien som sedan 1929 delar ut Oscarstatyetter. 

Elsa Forsman (2021)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa regi And Then We Danced
Guldbagge Stockholm 2020 Bästa manuskript And Then We Danced

Insatser

Regi
Manus
Klippning
SAD (Second Assistant Director)
Regi, andrateam
Samproducent
Rollsättare
Praktikant

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?