Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, klippare och animatör. Född i Kristianstad.-Hanna Sköld, internationellt hyllad för Granny's Dancing on the Table (2016), väver ihop spelfilm och animation. I Nasty Old People (2009) - där en nynazist tar sig an tokarna ingen annan på hemtjänst vill ha - använder hon papper och sax, och i kortfilmen Tantlängtan (2011) modellera. Hilma (2015), en icke-animerad kortfilm om en dövstum skateboard-tjej, är hittills den enda film hon inte skrivit själv.Det tog två år att animera...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, klippare och animatör. Född i Kristianstad.

-

Hanna Sköld, internationellt hyllad för Granny's Dancing on the Table (2016), väver ihop spelfilm och animation. I Nasty Old People (2009) - där en nynazist tar sig an tokarna ingen annan på hemtjänst vill ha - använder hon papper och sax, och i kortfilmen Tantlängtan (2011) modellera. Hilma (2015), en icke-animerad kortfilm om en dövstum skateboard-tjej, är hittills den enda film hon inte skrivit själv.

Det tog två år att animera Granny's Dancing on the Table, där en instängd och misshandlad tonåring fantiserar om sin farmor, amerikafararen som låter henne skjuta med gevär från rollatorn. Miljöerna är detaljerade och ljussättningen realistisk, men dockorna har en annan karaktär. Ståltråd sticker ut ur lerhänder, kläderna är ihoptråcklade lappar, frisyrerna ser ut som tuperat Barbie-hår och familjen vinglar genom enbildstagningarna. Med dockor som ser ut "som om barn gjort dem" vill Sköld ge åskådaren projektionsytor och göra hen medskapande. Hon berättar om sin egen uppväxt och använder animation för att ge publiken och sig själv möjlighet att närma sig sådant som är "så tungt att det inte kan bäras av en skådespelare".

Hanna Sköld, utbildad på Skurups Folkhögskola och Broby Grafiska, är adjunkt på Akademin Valand. Hon har skapat, finansierat och spritt sina filmer på alternativa sätt: pengar och manusmaterial har samlats in via sociala medier, Nasty Old People hade premiär på sajten Pirate Bay och Granny's Dancing on the Table fanns tillgänglig online samma dag som den gick upp på biograf.

Nina Widerberg (2016)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa regi Granny's Dancing on the Table
Pris 2011 European Talent Prize
2010 Doris-priset

Insatser

Regi
Manus
Producent
Klippning
Ljudtekniker
Animation
SAD (Second Assistant Director)
Scripta
Övrig medarbetare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?