Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Roll
Röst
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare, producent och dansare. Född Alicia Amanda Vikander i Göteborg.-                     Alicia Vikander är utbildad dansare vid Kungliga svenska balettskolan. Hennes första framträdande på Göteborgsoperan skedde redan i sjuårsåldern. Hon har bl.a. medverkat i musikalerna "Kristina från Duvemåla", "Sound of Music”, och "Les Miserables". Efter rollprestationer i TV-produktioner och kortfilmer långfilmsdebuterade Vikander i Till det som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare, producent och dansare. Född Alicia Amanda Vikander i Göteborg.

-                    

Alicia Vikander är utbildad dansare vid Kungliga svenska balettskolan. Hennes första framträdande på Göteborgsoperan skedde redan i sjuårsåldern. Hon har bl.a. medverkat i musikalerna "Kristina från Duvemåla", "Sound of Music”, och "Les Miserables". Efter rollprestationer i TV-produktioner och kortfilmer långfilmsdebuterade Vikander i Till det som är vackert (Lisa Langseth, 2010). Rollen gav henne året därpå en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. 2010 blev hon utsedd till årets Shooting Star av European Film Promotion. I kölvattnet av detta genombrott på hemmaplan har Vikander även fått chansen att visa upp sig inför en världspublik i en rad uppmärksammade roller och 2016 vann hon en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats som Gerda Wegener i The Danish Girl (Tom Hooper, 2016). Detta var första gången en svensk vunnit en Oscar i någon av skådepelarkategorierna sedan Ingrid Bergman mottog samma pris 1975.

Erik Önnevall (2011), redigerad 2016-02-29

Utmärkelser

Academy Award of Merit (Oscar) Los Angeles 2016 The Danish Girl (bästa kvinnliga biroll)
Festivalpris Marrakech 2013 Hotell (bästa kvinnliga skådespelare / Best Actress, Marrakech International Film Festival, Marocko)
Guldbagge 2011 Bästa kvinnliga huvudroll Till det som är vackert
Festivalpris Kiev 2011 Till det som är vackert (Yves Montand prize for the best young actor/ actress,41st Kyiv International Film Festival Molodist, Ukraina)
Pris Stockholm 2010 Rising Star

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?