Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Exekutiv producent
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1997). Född Noomi Norén i Näsviken, Hudiksvalls kommun, Hälsingland. Äktenskap med skådespelaren Ola Rapace (tidigare Norell) 2001-2011.-Noomi Rapace växte upp i Järna och bestämde sig som sjuåring för att bli skådespelare. Vid denna tidpunkt bodde familjen på Island och första filmrollen blev som statist i Korpens skugga (Hrafn Gunnlaugsson, 1988). Återkommen till Sverige sökte hon som femtonåring till teaterlinjen på Södra latin i Stockholm. Detta följdes av ytterligare studier vid Skara Skolscen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1997). Född Noomi Norén i Näsviken, Hudiksvalls kommun, Hälsingland. Äktenskap med skådespelaren Ola Rapace (tidigare Norell) 2001-2011.

-

Noomi Rapace växte upp i Järna och bestämde sig som sjuåring för att bli skådespelare. Vid denna tidpunkt bodde familjen på Island och första filmrollen blev som statist i Korpens skugga (Hrafn Gunnlaugsson, 1988). Återkommen till Sverige sökte hon som femtonåring till teaterlinjen på Södra latin i Stockholm. Detta följdes av ytterligare studier vid Skara Skolscen (1998-1999) och vidare engagemang vid Teater Plaza, Orionteatern, Teater Galeasen, Stockholms stadsteater samt Dramaten. Rapace har också spelat i filmer som Capricciosa (Reza Bagher, 2003), Du & jag (Martin Jern och Emil Larsson, 2006) och Daisy Diamond (Simon Staho, 2007).

Det stora genombrottet, inte minst internationellt, kom med rollen som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons "Millennium"-trilogi. 2010 tilldelades hon Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll för Män som hatar kvinnor (Niels Arden Oplev, 2009). Rapace har också blivit uppmärksammad för sin medverkan i Pernilla Augusts prisbelönta Svinalängorna (2010). Efter dessa succéer öppnades dörren till Hollywood på vid gavel för Rapace som därefter bl. a. kunnat ses i storfilmer som Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Guy Ritchie, 2011) samt Prometheus (Ridley Scott, 2012).

Erik Önnevall (2011), redigerad 2013-12-18

Utmärkelser

Guldbaggenominerad 2011 Bästa kvinnliga huvudroll Svinalängorna
Festivalpris São Paulo 2010 Svinalängorna (bästa skådespelerska/best actress, São Paulo International Film Festival, Brasilien)
Guldbagge Stockholm 2010 Bästa kvinnliga huvudroll Män som hatar kvinnor

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?