Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare. Född Nermina Lukac i Montenegro-Nermina Lukac föddes i Montenegro och kom som flykting till Sverige tillsammans med sina föräldrar när hon var två år gammal. Familjen slog sig ner i skånska Åstorp och som barn drömde Lukac snarare om att bli polis eller brandman än skådespelare. Hon utbildade sig till fritidsledare och fick sin genombrottsroll i Gabriela Pichlers Äta sova dö (2012) av en slump. Den som ansvarade för castingen av filmen besökte en fritidsgård där Lukac brukade hänga som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Nermina Lukac i Montenegro

-

Nermina Lukac föddes i Montenegro och kom som flykting till Sverige tillsammans med sina föräldrar när hon var två år gammal. Familjen slog sig ner i skånska Åstorp och som barn drömde Lukac snarare om att bli polis eller brandman än skådespelare. Hon utbildade sig till fritidsledare och fick sin genombrottsroll i Gabriela Pichlers Äta sova dö (2012) av en slump. Den som ansvarade för castingen av filmen besökte en fritidsgård där Lukac brukade hänga som tonåring och träffade på en av Lukacs gamla kompisar som sa "vi hade en tjej här som liknar henne" när hon hörde vad som eftersöktes. Ett telefonsamtal och en lyckad provfilmning senare var Lukac klar för huvudrollen. Efter att Äta sova dö haft premiär hösten 2012 hyllades Lukac stort av de svenska kritikerna för sin insats som den kaxiga invandrartjejen Raša som förlorar jobbet på en grönsaksfabrik i ett litet skånskt samhälle samtidigt som hon kämpar för att få bo kvar där med sin arbetsskadade far. Hon vann även flertalet tunga priser för sin gestaltning, däribland en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Senare under året utsågs Lukac dessutom till en av Europas tio "shooting stars" av European Film Promotion.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Hedersomnämnande Milano 2013 Äta sova dö (Sguardi Altrove Film Festival, Italien)
Festivalpris Angers 2013 Äta sova dö (bästa kvinnliga skådespelare / Best Actress, Festival Premiers Plans d'Angers, Frankrike)
Guldbagge Stockholm 2013 Bästa kvinnliga huvudroll Äta sova dö
Festivalpris Wuhan 2013 Äta sova dö (bästa kvinnliga skådespelare / Best Actress, Golden Rooster and Hundred Flowers Film Festival, Kina)
Hedersomnämnande Zürich 2012 Äta sova dö (Special Mention, 8th Zurich Film Festival, Schweiz)
Festivalpris Sevilla 2012 Äta sova dö (bästa skådespelare/best actress , Sevilla European Film Festival, Spanien)
Amiens 2012 Äta sova dö (bästa skådespelare/best actress, 32nd Amiens international film festival, Frankrike)
Stockholm 2012 Äta sova dö (Viasat Film Rising Star, Stockholm 23:e Internationella Filmfestival, Sverige)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?