Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Kjell Dietrich Johannes Kuhnke i Ström, Jämtland.-Johannes Bah Kuhnke växte upp i jämtländska Strömsund och var redan som barn inställd på att bli skådespelare. Efter diverse studier, bland annat på Teaterhögskolan i Malmö och Stonestreet Screen Acting Workshop vid New York University, började han arbeta på Backateatern i Göteborg. Det är just inom teatern som Bah Kunhke främst gjort sig ett namn som skådespelare och han har exempelvis medverkat i flertalet stora uppsättningar på Stockholms...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Kjell Dietrich Johannes Kuhnke i Ström, Jämtland.

-

Johannes Bah Kuhnke växte upp i jämtländska Strömsund och var redan som barn inställd på att bli skådespelare. Efter diverse studier, bland annat på Teaterhögskolan i Malmö och Stonestreet Screen Acting Workshop vid New York University, började han arbeta på Backateatern i Göteborg. Det är just inom teatern som Bah Kunhke främst gjort sig ett namn som skådespelare och han har exempelvis medverkat i flertalet stora uppsättningar på Stockholms Stadsteater. Parallellt med teaterjobben har han sedan 1990-talet även medverkat i ett antal filmproduktioner men det var först med huvudrollen i Ruben Östlunds Turist som han slog igenom för den breda allmänheten. Hans gestaltning av den initialt så självsäkre Tomas som vid ett lavinutbrott överger sin familj och därefter konfronteras av såväl en knäckt självbild som ett äktenskap i kris rosades av den svenska kritikerkåren. Han insats belönades även med en Guldbaggenominering i kategorin Bästa manliga skådespelare.

Bah Kunhke har sedan 2003 varit gift med mediepersonligheten och politikern Alice Bah Kuhnke.

 

Martin Ohlsson (2015)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manliga huvudroll Jag kommer hem igen till jul
Stockholm 2015 Bästa manliga huvudroll Turist

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?