Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Ebba Johanna Bergman i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Växjö.-I oktober 1910 regisserade Ebba Lindkvist det årets andra filmatisering av F.A. Dahlgrens lustspel "Värmlänningarna" och blev historisk. Därmed hann hon nämligen före Anna Hofman-Uddgren som brukar betecknas som Sveriges första kvinnliga filmregissör, även om Lindkvists filmgärning inte kännetecknas av Hofman-Uddgrens professionalitet. Ebba spelade själv i filmen (vars titel brukar stavas Värmländingarna); men förutom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och regissör. Född Ebba Johanna Bergman i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Växjö.

-

I oktober 1910 regisserade Ebba Lindkvist det årets andra filmatisering av F.A. Dahlgrens lustspel "Värmlänningarna" och blev historisk. Därmed hann hon nämligen före Anna Hofman-Uddgren som brukar betecknas som Sveriges första kvinnliga filmregissör, även om Lindkvists filmgärning inte kännetecknas av Hofman-Uddgrens professionalitet. Ebba spelade själv i filmen (vars titel brukar stavas Värmländingarna); men förutom ytterligare en filmroll för samma bolag - Malmöproducenten Frans Lundberg - var detta hennes enda insats inom svensk film, men på teaterscenen hade hon ett långt yrkesliv som skådespelare och pedagog.

Det är värt att närmare gå in på vad det innebär att hon listats som regissör. Rollistan sattes inte ihop förrän på 1970-talet av huvudrollsinnehavaren Ester Selander. Hon berättade då, i en tidningsintervju, att en teateruppsättning låg till grund för filminspelningen och att Lindkvist var den som "närmast får betecknas som regissör". Ebba hade ett livslångt nära yrkessamarbete med sin make Victor, och man kan anta att makarna Lindkvist tillsammans regisserade teateruppsättningen på Fågelsång utanför Lund. Då Victor hade starkt nedsatt synförmåga verkar det däremot orimligt att han kunde utövat någon regi i ett för honom nytt medium.

Med regi avses här personregi. Vid denna tid krediterades filmarbetare ännu sparsamt, och det fanns inte heller någon regissörsroll med samma innebörd som i senare tiders film. Om Ebba Lindkvist var ansvarig för personregin, bör bildregin ha tillhört filmfotografen Ernst Dittmer. Dittmer kom närmast från Svenska Bio i Kristianstad, där han nyligen varit andre fotograf för Carl Englunds tidigare filmversion (vars titel brukar stavas Värmlänningarne) av samma pjäs. Man får anta att hans erfarenheter av den produktionen kom mer eller mindre direkt till användning i den nya versionen några månader senare.

Huvuddragen i Lindkvists biografi är väl kartlagda av familjen. Föräldrarna hette Emma Augusta Charlotta, född Brobeck, och Gustaf Edvard Bergman. Ebba var andra barnet av fyra. Hon studerade sång och teater för Bertha Tammelin och för Emil Hillberg. Hillberg stod bakom det uppmärksammade experimentet Sydsvenska Skådebanan, där teaterelever skulle lära sig genom att praktisera på turné i södra Sverige. Försöket avbröts emellertid, och nio av de unga skådespelarna blev strandsatta i Malmö i januari 1902 - bland dem Lindkvist.

På detta oväntade sätt hamnade Ebba alltså i Skåne, där hon i huvudsak skulle bo resten av sitt liv. Hon arbetade på kringresande och fasta teatrar och gifte sig med Victor den 15 maj 1907. Från 1910 och framåt drev paret en sång- och talskola i Malmö.

Ebba Lindkvist avled 1942 på Växjö lasarett i sviterna av en lunginflammation. Det skulle alltså dröja ännu trettio år innan hon fick epitetet filmregissör. 2016 fick hon Ebba-priset uppkallat efter sig. Priset ska gå till en kvinnlig regissör, fotograf, manusförfattare eller klippare bosatt i Skåne.

Anne Bachmann (2016)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?