Innehållsförteckning

Grundfakta

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Iransk-svensk-dansk regissör och manusförfattare. Född i Teheran. -Ali Abbasi växte upp i Teheran. Abbasi flyttade till Sverige för att studera arkitektur vid KTH i Stockholm. Efter examen utbildade han sig till regissör vid Den danske filmskole i Köpenhamn. Under utbildningen gjorde han kortfilmen Officer Relaxing After Duty (2008) och examensfilmen M för Markus som hade premiär 2011. Abbasi har uttryckt i en intervju att han innan sina filmdrömmar spenderade mycket tid med att skriva...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Iransk-svensk-dansk regissör och manusförfattare. Född i Teheran.

-

Ali Abbasi växte upp i Teheran. Abbasi flyttade till Sverige för att studera arkitektur vid KTH i Stockholm. Efter examen utbildade han sig till regissör vid Den danske filmskole i Köpenhamn. Under utbildningen gjorde han kortfilmen Officer Relaxing After Duty (2008) och examensfilmen M för Markus som hade premiär 2011. Abbasi har uttryckt i en intervju att han innan sina filmdrömmar spenderade mycket tid med att skriva korta berättelser. I dem var han väldigt inspirerad av surrealism och magisk realism, något kom att synas i hans kommande filmer. Långfilmsdebuten gjordes med Shelley (2016) som visades på filmfestivaler runt i Europa och nominerades till bästa första långfilm på Berlin International Film Festival. 2018 slog Abbasi igenom med långfilmen Gräns som har beskrivits som en blandning av genrer mellan socialrealism, romantik, nordic noir och fantasy. Gräns blev Sveriges bidrag till Oscarsgalan, vann 5 guldbaggar samt Un Certain Regard Award på Cannes Film Festival. 

Elsa Forsman (2021)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2019 Bästa manuskript Gräns
Stockholm 2019 Bästa regi Gräns

Insatser

Regi
Manus
Idé

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?