Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (8 st)

Beskrivning

Regissör, manusförfattare och skådespelare. Född i Helsingfors, Finland. Död i Stockholm.-Mauritz Stiller är jämte Victor Sjöström det stora namnet inom svensk stumfilm. Han växte upp i en rysk-judisk familj i Helsingfors, men reste i unga år till Sverige där han var verksam inom teatern, både som regissör och skådespelare. 1912 engagerades han som regissör av Svenska Biografteaterns chef Charles Magnusson. I likhet med sin kollega Sjöström var Stiller mycket produktiv under sina första år inom filmen. Under åren 1912-16 regisserade Stiller inte mindre...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör, manusförfattare och skådespelare. Född i Helsingfors, Finland. Död i Stockholm.

-

Mauritz Stiller är jämte Victor Sjöström det stora namnet inom svensk stumfilm. Han växte upp i en rysk-judisk familj i Helsingfors, men reste i unga år till Sverige där han var verksam inom teatern, både som regissör och skådespelare. 1912 engagerades han som regissör av Svenska Biografteaterns chef Charles Magnusson. I likhet med sin kollega Sjöström var Stiller mycket produktiv under sina första år inom filmen. Under åren 1912-16 regisserade Stiller inte mindre än 34 filmer i flera olika genrer. Den mest anmärkningsvärda av dessa tidiga filmer är Vingarne (1916), en filmatisering av Herman Bangs roman Mikael, där Stiller lade till en ramhandling som skildrar inspelningen och mottagandet av filmen.

Detta självreflexiva drag odlade Stiller vidare i Thomas Graals bästa film (1917) och Thomas Graals bästa barn (1918), båda med regissörskollegan Sjöström i huvudrollen. Efter dessa två komedier gjorde han sin kanske allra främsta film, mästerverket Herr Arnes pengar (1919), efter en berättelse av Selma Lagerlöf om giriga skotska legoknektar i den svenska armén under kung Johan III. Det för den svenska stumfilmen kännetecknande draget att låta människor och miljö samverka, utvecklade han sedan till mästerskap i Sången om den eldröda blomman (1919) och Johan (1921), båda inspelade i norra Sverige med spektakulära forsränningssekvenser som dramatiska höjdpunkter.

I Erotikon (1920), en elegant relationskomedi om otrohet i Stockholms burgnare kretsar, förfinade Stiller sitt mästerskap i ironisk berättarteknik (inte minst tack vare bruket av tvetydiga och humoristiska textskyltar, signerade Alva Lindbohm-Lundin), och filmen befäste Stillers ställning både i Sverige och internationellt. Med Gösta Berlings saga (1924) avslutade han sin filmkarriär i Sverige varpå han så småningom reste till Hollywood med filmens stjärna Greta Garbo. Stiller var involverad i produktionen av fyra amerikanska filmer, men endast Hotel Imperial (1928) färdigställdes helt av honom själv. Han återvände sedan till Sverige där han en kort tidsenare avled i sviterna efter en lungsjukdom.

Jon Wengström (2007)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Roll
Manusbearbetning

Grupper

Stiller och C:o ((författarkollektiv))
Alexander Vichetos (Författarkollektiv.)

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?