Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (15 st)

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1912-1931). Född Ursila Albertina Augustina Berg i Adolf Fredriks församling, Stockholm (av okända föräldrar). Avled i Bromma församling, Stockholm. Hon var vår första stora filmkomiker. Hon började sin bana vid Alhambrateatern på Djurgården, ett ställe för enkel underhållning, där hon roade med sin folkliga humor och vann stor popularitet. Därefter följde engagemang på Södra Teatern, där hon fick stora möjligheter att utveckla sig, sommarrevyer vid Kristallsalongen samt Folkteatern och Folkets Hus efter det Ranftska...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1912-1931). Född Ursila Albertina Augustina Berg i Adolf Fredriks församling, Stockholm (av okända föräldrar). Avled i Bromma församling, Stockholm.

Hon var vår första stora filmkomiker. Hon började sin bana vid Alhambrateatern på Djurgården, ett ställe för enkel underhållning, där hon roade med sin folkliga humor och vann stor popularitet. Därefter följde engagemang på Södra Teatern, där hon fick stora möjligheter att utveckla sig, sommarrevyer vid Kristallsalongen samt Folkteatern och Folkets Hus efter det Ranftska teaterimperiets fall 1925. Riktigt stor blev hon när hon började filma 1912 och hon hann medverka i ett stort antal filmer, däribland även några i Danmark med komikerparet Fy og Bi (Fyrtornet och Släpvagnen). Så småningom frammejslade hon den rollkaraktär som blev något av hennes signum: hustomten, mamman eller hushållerskan i nöd och lust som med lätt gråtmild eller leende uppsyn slog an hjärtevärmande strängar i all sin stillsamma komik. Sålunda framträdde hon t.ex. som mamman i Säg det i toner (1929) och i hennes sista filmroll i Brokiga Blad (1931).

Hennes humor var frodig men aldrig grov eller elak utan mest diskret och sympatisk. Till detta bidrog även hennes nästan klotrunda kroppsformer med det runda, plastiska och leende ansiktet, vilket bl.a. Emil Norlander framhävde i sina minnesord.

Hon var gift med skådespelaren Martin Karlson.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?