Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer 1912-1935). Född Hugo August Mauritz Edlund i Ljusdal, Hälsingland. Död i Jakobs församling, Stockholm.-Hugo Edlund var en av stumfilmstidens flitigaste fotografer men hamnade tidigt i skuggan av bröderna Jaenzon. Det blev dock ett 40-tal filmer, bl.a. ett par av Sjöströms och Stillers första, och genom samarbetet med John W. Brunius på 1920-talet, fick han sitt eget renommé. Framför allt med de påkostade historiska filmerna, Karl XII, 1925, Fänrik...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer 1912-1935). Född Hugo August Mauritz Edlund i Ljusdal, Hälsingland. Död i Jakobs församling, Stockholm.

-

Hugo Edlund var en av stumfilmstidens flitigaste fotografer men hamnade tidigt i skuggan av bröderna Jaenzon. Det blev dock ett 40-tal filmer, bl.a. ett par av Sjöströms och Stillers första, och genom samarbetet med John W. Brunius på 1920-talet, fick han sitt eget renommé. Framför allt med de påkostade historiska filmerna, Karl XII, 1925, Fänrik Stål, 1926 och Gustav Wasa, 1928.

Året därpå fotograferade han vad som betraktas som den första svenska ljudfilmen, Gustaf Edgrens Konstgjorda Svensson med Fridolf Rhudin. Den var dock inspelad som stumfilm, ljudet kom i form av medsända grammofonskivor, och med ljudfilmsinspelningar kände sig Edlund aldrig hemma. Han gjorde sin sista film 1933.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

Foto

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?