Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1915-1968), regissör, teaterchef. Född Ernst Olof Eklund i Östervåla, Västmanland, död i Bromma, Stockholm. Han var uppväxt på en bondgård i nordöstra Västmanland och hade ursprungligen planer på att bli präst. Efter gymnasietiden avlade han dock postjänstemannaexamen och arbetade några år vid posten innan han påbörjade sångstudier och gjorde en provsjungning för den kände teaterturnéledaren Anton Salmson. Detta resulterade i att han blev antagen vid dennes operettsällskap och debuterade där 1906. Ett par år senare inledde han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1915-1968), regissör, teaterchef. Född Ernst Olof Eklund i Östervåla, Västmanland, död i Bromma, Stockholm.

Han var uppväxt på en bondgård i nordöstra Västmanland och hade ursprungligen planer på att bli präst. Efter gymnasietiden avlade han dock postjänstemannaexamen och arbetade några år vid posten innan han påbörjade sångstudier och gjorde en provsjungning för den kände teaterturnéledaren Anton Salmson. Detta resulterade i att han blev antagen vid dennes operettsällskap och debuterade där 1906. Ett par år senare inledde han sin långa karriär vid teatern efter det att han varit för gammal för att kunna bli engagerad vid operan som han först hade tänkt sig.

Den långa teaterkarriären kom att inkludera chefskap för Blancheteatern 1916-1926, en scen som blev en språngbräda i karriären för åtskilliga skådespelare samt några år senare även Komediteatern. Senare drev han Skansenteatern 1934 och Oscarsteatern från 1938.

Ernst Eklund var något av gentlemannarollernas kung, inte minst på film, med sin ganska knappa men effektiva spelstil. En mycket typisk roll var som läkaren Gunnar i En stilla flirt (1934), som förälskar sig i sin betydligt yngre myndling. Hans filmroller återfinns nästan uteslutande i överklassen, som bankirer, läkare och dylikt. Han var gift med Anna Hofman-Uddgrens dotter Alice och tillsammans med henne bildade de ett både berömt och framgångsrikt skådespelarpar i den svenska teatervärlden. Han är far till skådespelaren Nils Eklund.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?