Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1915-1946). Född Carl Gabriel Carlsson i Eskilstuna. Skådespelare. Gift 1918 med skådespelerskan Lilly Cronwin (död 1918) och från 1920 med skådespelerskan Eva Scholander. Han föddes in i en prästfamilj och det var meningen att han skulle följa den teologiska banan men rymde hemifrån som ung och hamnade så småningom vid ett resande teatersällskap. 1915 kom han till Hjalmar Selander på Nya Teatern i Göteborg och följande år till Lorensbergsteatern i Göteborg, där han gjorde debut i Ett drömspel. 1921 drev han även Lisebergs friluftsteater....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1915-1946). Född Carl Gabriel Carlsson i Eskilstuna. Skådespelare. Gift 1918 med skådespelerskan Lilly Cronwin (död 1918) och från 1920 med skådespelerskan Eva Scholander. Han föddes in i en prästfamilj och det var meningen att han skulle följa den teologiska banan men rymde hemifrån som ung och hamnade så småningom vid ett resande teatersällskap. 1915 kom han till Hjalmar Selander på Nya Teatern i Göteborg och följande år till Lorensbergsteatern i Göteborg, där han gjorde debut i Ett drömspel. 1921 drev han även Lisebergs friluftsteater. 1924 började han vid Svenska Teatern i Stockholm varefter han började vid Dramaten 1925 efter Svenska Teaterns brand detta år. Här blev han sedermera chef för elevskolan 1934-1935. Han var också en av radioteaterns mest flitiga aktörer med över 250 roller, eftersökt på grund av sin röst. 1944 regisserade han tillsammans med Emil A. Lingheim upplysningsfilmen Kärlekslivets offer med sig själv i huvudrollen som läkaren vilken offrar sitt liv i vetenskapens namn. Man har förknippat hans gärning med Lorensbergsteatern, som under Per Lindbergs tid ansågs som ett lysande kapitel i den moderna svenska teaterns historia. Under denna tid beskrevs han vara avgudad av den kvinnliga publiken och blev även stjärna i flera av Georg af Klerckers Hasselbladfilmer. På Dramaten hörde han till teaterns förgrundsfigurer och gjorde vid sidan av en rad filmroller, som kännetecknades av den strama och återhållsamma teknik som var hans signum. Man brukar ofta peka på hans intellektuella klarhet i rolltolkningarna och hans disktinkta och etsande skarpa replikföring. Ett tydligt exempel på hans återhållsamma men precisa spelstil är hans tolkning av den otrogne äkte mannen i Per-Axel Branners märkliga Unga hjärtan (1934). Han var gift med Eva Scholander, även hon skådespelerska, dotter till Sven Scholander. (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?