Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Beskrivning

Svensk tecknare och animatör (filmer 1915-1936). Född Gustaf Viktor Bergdahl i Österåker, Stockholms län. Död i Enskede, Stockholm.-Victor Bergdahl är den stora förgrundsgestalten bland svenska animatörer under stumfilmstiden och han betraktas med all rätt som den svenska filmanimationens fader.Efter studentexamen i Stockholm mönstrade han på ett segelfartyg, något som skildras av honom själv i boken "Till antipoden som beckbyxa" som utkom 1906. En ödesdiger fallolycka under sjöresan till Australien medförde bestående skador...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk tecknare och animatör (filmer 1915-1936). Född Gustaf Viktor Bergdahl i Österåker, Stockholms län. Död i Enskede, Stockholm.

-

Victor Bergdahl är den stora förgrundsgestalten bland svenska animatörer under stumfilmstiden och han betraktas med all rätt som den svenska filmanimationens fader.

Efter studentexamen i Stockholm mönstrade han på ett segelfartyg, något som skildras av honom själv i boken "Till antipoden som beckbyxa" som utkom 1906. En ödesdiger fallolycka under sjöresan till Australien medförde bestående skador för Bergdahl, som blev begränsad till ett stillasittande arbete. När han återvände till Stockholm utvecklade han sin teckningstalang och blev konstnär, skämttecknare, serietecknare, reportagetecknare och snart också filmtecknare.

Att Bergdahl började göra animerad film anses vara inspirerat av amerikanska animatörer och serietecknare, i synnerhet av Winsor McCay, vars kortfilm Little Nemo (1911), efter den egna tecknade serien, visades på bio i Stockholm 1912.

Med kortfilmen Trolldrycken, som premiärvisades 1915 på biograf i Stockholm, åstadkom Bergdahl den första svenska animerade filmen. Filmen skildrar ett alkoholrus, gestaltat genom en skallig äldre herre som röker cigarr med ett grogglas och en flaska framför sig. I hans rökringar och rökmoln inträffar explosioner från vilka en bisarr liten figur lösgör sig. Metamorfoser, dvs. förvandlingar präglar filmens bildspråk.

Redan året därpå skulle den självlärde animatören Bergdahl fortsätta med den första av tre tecknade filmer med cirkus-tema: Cirkus Fjollinski (1916). Bergdahls publika genombrott kom senare samma år då Kapten Groggs underbara resa hade premiär. Det var den första av 13 tecknade filmer, tillkomna mellan 1916 och 1922, om den rödnäste och piprökande kaptenen och hans skeppspojke Kalle vars äventyr till sjöss och till lands gjorde omedelbar succé hos publiken. Den tekniskt mest avancerade filmen i serien, När kapten Grogg skulle porträtteras, gjordes 1917. Där lyckades Bergdahl åstadkomma en trovärdig interaktion mellan sin egen avfilmade gestalt och sin tecknade figur bl.a. genom komplicerade dubbelkopieringar.

Bergdahls Grogg-filmer som kallades "skämtteckningar" var närmast uppbyggda som animerade serierutor. De utmärktes av en elegant och följsam animation där i synnerhet havets skiftningar och vågor framställdes med mästerskap. Innehållsmässigt präglades de av tidens vedertagna skämt och fördomar. Så skildrades exempelvis svarta människor på ett exotiserande sätt. Kvinnan sedd som lockande objekt förekom ofta. Alkohol, explosioner och erotiska skämt var andra frekventa inslag i gags och slapstick. Filmerna vände sig till en vuxen publik.

En serie tecknade filmer med samma huvudpersoner var vid denna tid något nytt och unikt inom europeisk animation. Filmerna kom att uppskattas i Tyskland och Frankrike samt även i länder som Ryssland, Spanien och Brasilien. I den anglosaxiska världen var Bergdahl dock mindre känd.

Efterhand försvann Bergdahls filmer från biorepertoaren. Bergdahl övergick till att göra reklamfilm och undervisningsfilm. I många år arbetade han med filmen Från cell till människa (Waldemar Gårdlund, 1936) som finns bevarad liksom Bergdahls reklamfilm om tandkrämen Stomatol. Däremot har filmen Lilla Kalle på Göteborgsutställningen hittills inte kunnat återfinnas.

Elisabeth Lysander (2011)

 

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?