Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer ca 1916-1958) och regissör. Född Gustaf Adolf Alexander Boge i Göteborg. Död i Jakobsberg, Järfälla.-Som filmfotograf var Gustaf Boge från den svenska stumfilmens guldålder till sin död flitigt anlitad i alla tänkbara genrer, främst journalfilm, dokumentär och reklamfilm.  Han debuterade 1916 bakom kameran i Mauritz Stillers Kärlek och journalistik, och fick året därpå göra i en biroll i regissörens succé Thomas Graals bästa film. Läromästarna var de filmfotografiska pionjärbröderna...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer ca 1916-1958) och regissör. Född Gustaf Adolf Alexander Boge i Göteborg. Död i Jakobsberg, Järfälla.

-

Som filmfotograf var Gustaf Boge från den svenska stumfilmens guldålder till sin död flitigt anlitad i alla tänkbara genrer, främst journalfilm, dokumentär och reklamfilm.  Han debuterade 1916 bakom kameran i Mauritz Stillers Kärlek och journalistik, och fick året därpå göra i en biroll i regissörens succé Thomas Graals bästa film. Läromästarna var de filmfotografiska pionjärbröderna Jaenzon. Boge gick som B-fotograf för Julius Jaenzon under inspelningen av Herr Arnes pengar (1919) och för Henrik Jaenzon vid produktionen av Johan (1921) - båda regisserade av Stiller. Till Victor Sjöströms Karin Ingmarsdotter (1920) fick han dock förtroendet som A-fotograf.

Därefter blev han åren 1920-1956 en av SF-Journalens trotjänare. Vid sidan av gjorde han mängder av andra filmer, särskilt i det korta formatet. Sitt mest spektakulära arbete var jordenruntresan 1923-1924 tillsammans med författaren Sigfrid Siewertz. Projektet var ett samarbete mellan Bonniers och Svensk Filmindustri. Inspirationen kom från Robert Flahertys Nanook, köldens son (1922). Resan resulterade i långfilmen Bland malajer på Sumatra (1925; foto, regi, klippning) och sex kortfilmer från Fijiöarna som efter biografvisningar blev skolfilmer för flera generationer svenskar. Filmprojektet följdes intensivt av den svenska dags- och veckopressen, och hemkomsten 1924 hälsades med krigsrubriker. Siwertz publicerade också en dagbok från resan: "Lata latituder" (1924).

Långvarigare blev samarbetet med Prins Wilhelm. Åren 1930-1948 filmade Boge hans serie av landskapsskildringar med titlar som Lappmark (1936), Gutarnas ö (1940) och Skånsk bygd (1946). För sina samlade insatser tilldelades han 1953 Svenska Filmsamfundets Hedersdiplom vid en gala på Berns salonger. De sista 30 åren av hans liv och karriär dominerades av industri- och reklamfilm.

Michael Tapper (2011)

Se Gustaf Boge jagas av en ilsken trana i sin film Hemma hos Bengt Berg på Filmarkivet.se

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1953 (hedersdiplom)

Insatser

Regi
Foto
Roll
Redigering
B-foto

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?