Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (78 st)

Beskrivning

 Svensk skådespelare och revyförfattare (filmroller 1917-1955). Född i Göteborg som John Botvid Börjesson. Död i Engelbrekts församling, Stockholm. Far till skådespelaren och manusförfattaren Rolf Botvid. - John Botvid föddes i Landala, Göteborg. När han var 12 år började han att intressera sig för "levande bilder", det vi kallar film. Han och några kompisar köpte en laterna magica, alltså en enkel skioptikonapparat som förstorade de projicerade bilderna. Mot en avgift på två öre visade man bilder på ett lakan i en lägenhet. När...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare och revyförfattare (filmroller 1917-1955). Född i Göteborg som John Botvid Börjesson. Död i Engelbrekts församling, Stockholm. Far till skådespelaren och manusförfattaren Rolf Botvid.

-

John Botvid föddes i Landala, Göteborg. När han var 12 år började han att intressera sig för "levande bilder", det vi kallar film. Han och några kompisar köpte en laterna magica, alltså en enkel skioptikonapparat som förstorade de projicerade bilderna. Mot en avgift på två öre visade man bilder på ett lakan i en lägenhet. När Botvid var 15 år fick han sitt första uppdrag att skriva en revy, till invigningen av ett nytt klubbhus för Idrottsföreningen Göta. Det gjordes en insamling bland besökarna och han fick 4:65 i arvode. Det gav honom blodad tand.

Under åren skrev han ett stort antal revyer som han också medverkade i, först i Göteborg och sedan i Stockholm. Han skrev tillsammans med Karl Gerhard och 1929 skrev han en nyårsrevy tillsammans med Thor Modéen. Då uppstod en konflikt eftersom Modéen ville stå som ensam ansvarig. Det redde dock ut sig och senare blev Modéen och Botvid bästa vänner. Han samarbetade även med Ernst Rolf. Det blev sammanlagt över 50 revyer.

Botvid debuterade som filmaktör i stumfilmen Revelj (1917) där han spelade adjutant. Han gjorde inhopp i nio filmer innan han medverkade i pilsnerfilmernas pilsnerfilm Pensionat Paradiset (1937). I en scen improviserar han plötsligt och säger: ”kom de bott!”. En ny stjärna och ett nytt uttryck var fött.

Han var flitigt förekommande på filmduken under 1930-, 40- och 50-talen och delar ett svårslaget rekord med Wiktor ”Kulörten” Andersson. 1940 medverkade John ”Botte” Botvid i 13 långfilmer, samma gjorde Kulörten 1952. Botvid gjorde oftast mindre biroller och var en självklarhet i svensk film; han var så självklar att han nästan aldrig nämndes i filmrecensionerna. Hans nasala stämma och att han pratade genom näsan gjorde honom unik och lätt igenkänd. Han fick ofta spela en lite förvirrad äldre man och såg egentligen lika gammal ut genom alla år. Botvid var så unik i sin spelstil och framtoning att han ofta imiterades på olika revyscener.

Han gjorde även ett antal grammofoninspelningar, bl.a. 1941 då han spelade in en talskiva med Modéen, Filibunken, som gav honom ett smeknamn till.

Botvid var med och startade Svenska AB Förenade Filmartister, (även kallat Saffa och 1945 ombildat till AB Rex-Film) ett produktionsbolag grundat 1944. Delägare förutom Botvid var Modéen, Elof Ahrle, Carl Hagman och Lasse Krantz. Bolaget producerade endast tre filmer, Fattiga riddare (1944),Rattens musketörer (1945) ochPettersson och Bendels nya affärer (1945) innan de ekonomiska tillgångarna definitivt sinade. I de två första filmerna hade Botvid tämligen stora roller.

Sitt sista filmframträdande gjorde han i filmen Älskling på vågen (1955), som norsfiskare sittande i en båt i Stockholms ström med en enorm håv.

Ralph Nilsson (2010)

Insatser

Manus
Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?