Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1917-1942). Född Karl Erik Abrahamsson i Stockholm. Död i Stockholm.-Eric Abrahamsson började på Elin Svenssons elevskola 1907 och scendebuterade 1909 på Svenska teatern. Därefter var han engagerad vid Lianders, Anna Norries och Textorius teatersällskap samt Lindbladska operettsällskapet med turnéer på landsorten. Abrahamsson engagerades som operettskådespelare vid Apolloteatern i Helsingfors 1913-1916 samt även vid Wasa teater. Han återkom till Sverige och engagerades av Karl Gerhard från 1920 som sketchaktör. I Stockholm...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1917-1942). Född Karl Erik Abrahamsson i Stockholm. Död i Stockholm.

-

Eric Abrahamsson började på Elin Svenssons elevskola 1907 och scendebuterade 1909 på Svenska teatern. Därefter var han engagerad vid Lianders, Anna Norries och Textorius teatersällskap samt Lindbladska operettsällskapet med turnéer på landsorten. Abrahamsson engagerades som operettskådespelare vid Apolloteatern i Helsingfors 1913-1916 samt även vid Wasa teater. Han återkom till Sverige och engagerades av Karl Gerhard från 1920 som sketchaktör. I Stockholm var han engagerad bl a vid Folkteatern och Vasateatern.

Abrahamsson filmdebuterade 1917 i Victor Sjöströms Terje Vigen, och kom att medverka i c:a 60 filmer. Han var knuten till Svensk Filmindustri från 1928. Vanliga filmroller för Eric Abrahamsson var kamrer, betjänt eller direktör. Under några år runt 1940 bildade Eric Abrahamsson, Åke Söderblom och Thor Modéen en trojka i svensk film. Tillsammans medverkade de i elva filmer, Abrahamsson enbart med Söderblom i sex filmer och med Modéen i fem filmer. De umgicks också privat och var lite av ett Rat Pack på fester och tillställningar.

Kanske mest känd blev Abrahamsson som den dystra motpolen till den alltid glade Ludde Gentzel i radioserien Optimisten och pessimisten. Den sändes 1938-1942 med den pessimistiske Abrahamsson sittande i Stockholm och den optimistiske Gentzel i Göteborg. Programmet tog upp dagsaktuella händelser och blev ett av radions genom tiderna mest populära program. Några dialoger spelades också in på skiva och programmet gav också upphov till en spelfilm, Goda vänner och trogna grannar (1938). Författare till radioserien var Helge Härneman.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Roll
Speaker

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?