Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Musikarrangör
Orkesterledare
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk musikdirektör, kapellmästare och kompositör. Född Otto Peter Trobäck i Frenninge, Malmöhus län. Kapellmästare vid Berns 1904-1905, vid Fenixpalatset 1912-1918 samt på biografen Palladium i Stockholm 1919-25.-Den 29 maj 1901 fanns det senaste numret av Musiktidningen till försäljning. I en liten notis omnämndes att musikkåren från Västmanlands regemente hade givit ett utmärkt framträdande "å Blanch’s Café" och att orkesterledaren snart nog skulle låta höra tala om sig. Den som ledde denna orkester och fick detta beröm var Otto...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk musikdirektör, kapellmästare och kompositör. Född Otto Peter Trobäck i Frenninge, Malmöhus län. Kapellmästare vid Berns 1904-1905, vid Fenixpalatset 1912-1918 samt på biografen Palladium i Stockholm 1919-25.

-

Den 29 maj 1901 fanns det senaste numret av Musiktidningen till försäljning. I en liten notis omnämndes att musikkåren från Västmanlands regemente hade givit ett utmärkt framträdande "å Blanch’s Café" och att orkesterledaren snart nog skulle låta höra tala om sig. Den som ledde denna orkester och fick detta beröm var Otto Trobäck och snart nog skulle han också låta höra tala om sig som en av de viktigaste kapellmästarna i Stockholm under stumfilmstiden.

Sin musikaliska skolning fick Trobäck i Berlin där han studerade kontrapunkt och komposition under 1890-talet. Väl hemkommen blev han utsedd till musikdirektör för Västmanlands regemente 1899 och senare vid Göta livgarde 1904. Den senare positionen bibehöll han vid sidan av sina civila tjänster fram till att musikkåren drogs in 1927. I och med tjänsten på Göta livgarde i Stockholm möjliggjordes också tillfällen för Trobäck att inleda en civil musikkarriär. Några år efter framträdandet på Blanch’s Café lät han återigen höra tala om sig i Stockholms nöjesliv när han ledde orkestern på Berns salonger mellan 1904-1905 innan han gick vidare till bl.a. Operakällaren, Sveasalen och Fenixpalatset. Var han än uppträdde blev mottagandet översvallande.

Från ett filmiskt perspektiv är det däremot inte förrän 1919 Trobäck väcker intresse. Det året fick han ta tag i taktpinnen på den nyligen öppnade Palladium i Stockholm. En tjänst han behöll en stor del av 1920-talet. Mest omtalad är han kanske för premiärmusiken till John W. Brunius Karl XII (1925). På grund av sin längd visades filmen oftast i två delar. På Palladium kom den däremot att visas som helaftonsfilm vilket gav Trobäck stora möjligheter att spela ut hela sitt register. Efter premiärvisningen omnämndes Trobäcks musik i överväldigande ordalag och som en starkt bidragande orsak till filmens storslagenhet.

1928 hämtades han till den nybyggda Chinateatern - en biograf som Svensk Filmindustri hyrde ut till Paramount. På China fick hans musik däremot snart samsas med den nya företeelsen ljudfilm. Under 1929 började ljudfilmen med start på China att successivt etablera sig på den svenska repertoaren och istället för att göra musiken till hela filmer reducerades Trobäcks bidrag undan för undan till ouvertyrer, mellanakter och avslutningsmusik. Tiden när han lät omtala sig som en av svensk filmmusiks mest framträdande kapellmästare kändes, nästan över en natt, som avlägsen.

Om hans filmmusikkarriär tog slut i och med ljudfilmen lever däremot hans musik fortfarande kvar. Vid sidan av diverse konsert- och dansmusik komponerade Trobäck även marscher. Bland dessa kan nämnas "Festmarsch" som spelades vid invigningen av Röda Kvarn i Stockholm 1915, och som även spelades vid utdelningen av de första Guldbaggarna 1964.

Christopher Natzén (2012)

Insatser

Musikstycken

Kompositör

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?