Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (8 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1919-1965). Född i Karlskrona. Död i Bromma, Stockholm.-Carl-Gunnar Wingård började sin scenbana på Constantine Axelssons och Frans Envalls elevskolor. Wingård debuterade hos Axel Lindblad 1912 och verkade sedan vid olika Stockholmsteatrar. Efter ett gästspel på Kungliga Dramatiska Teatern 1941 i uppsättningen Äventyr på fotvandringen blev han knuten till Dramaten 1954-1959. där han medverkade i elva uppsättningar. Bl.a. spelade han huvudrollen i Jeppe på berget 1955.Han filmdebuterade i stumfilmen...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1919-1965). Född i Karlskrona. Död i Bromma, Stockholm.

-

Carl-Gunnar Wingård började sin scenbana på Constantine Axelssons och Frans Envalls elevskolor. Wingård debuterade hos Axel Lindblad 1912 och verkade sedan vid olika Stockholmsteatrar. Efter ett gästspel på Kungliga Dramatiska Teatern 1941 i uppsättningen Äventyr på fotvandringen blev han knuten till Dramaten 1954-1959. där han medverkade i elva uppsättningar. Bl.a. spelade han huvudrollen i Jeppe på berget 1955.

Han filmdebuterade i stumfilmen Dunungen 1919 i Ivan Hedqvists regi. Som lustspelsaktör blev han flitigt anlitad under fyra decennier. Han medverkade i 99 filmer. I den tecknade Disneyfilmen Snövit och de sju dvärgarna som kom 1937 gav Wingård sin röst åt Glader, en av de sju dvärgarna. Den lite rundnätte Wingård som ibland fått epitetet "periferikomiker" hade större roller i många filmer men hamnade ändå på något sätt bland birollskådespelarna. Hans rollfigurer var ofta direktörer, fabrikörer eller grosshandlare. Av de 46 filmer som Wingård medverkade i under 40-talet omnämns han endast två gånger i stockholmstidningarnas recensioner, en negativ och en positiv. Liksom Wiktor "Kulörten" Andersson och John Botvid var Wingård en självklarhet i svensk film under flera decennier, och självklarheter behöver kanske inte omnämnas.

Sin sista film spelade Carl-Gunnar Wingård in 1965, Pang i bygget tillsammans med Thore Skogman och Barbro "Lill-Babs" Svensson, han hade där rollen som ordföranden i folkparksstyrelsen.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?