Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Dansk regissör, skådespelare och operasångare. Född i Viborg. Död i Köpenhamn.-Den danske regissören Benjamin Christensen började sin artistiska bana som bl.a. operasångare och skådespelare. Redan i regidebuten, spionmelodramen Det hemmelighedsfulde X (1913), gav Christensen prov på sin förmåga att skapa spännande bilder med suggestiv ljussättning och dramatiska kompositioner. Efter Hævnens nat (1916) gav han sig i kast med efterforskningar till det som skulle bli hans mest kända film, Häxan (1922), en blandning...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansk regissör, skådespelare och operasångare. Född i Viborg. Död i Köpenhamn.

-

Den danske regissören Benjamin Christensen började sin artistiska bana som bl.a. operasångare och skådespelare. Redan i regidebuten, spionmelodramen Det hemmelighedsfulde X (1913), gav Christensen prov på sin förmåga att skapa spännande bilder med suggestiv ljussättning och dramatiska kompositioner. Efter Hævnens nat (1916) gav han sig i kast med efterforskningar till det som skulle bli hans mest kända film, Häxan (1922), en blandning mellan didaktiskt föredrag och suggestiva iscensättningar om djävulstro och medeltida häxföreställningar. Christensen spelar själv rollen som Djävulen i filmen, som på grund av lång inspelning och komplicerat efterarbete inte hade premiär förrän 1922. Häxan producerades av Svensk Filmindustri men spelades helt och hållet in i Danmark, med i huvudsak danska skådespelare och danska tekniker.

Efter ett par regiuppdrag i Tyskland, där han också hann med att spela huvudrollen i Mikaël (Carl Th. Dreyer, 1924), erbjöds Christensen kontrakt i Hollywood, där han bl.a. gjorde de minnesvärda Mockery (1927) och Seven Footprints to Satan (1929). Några år efter återkomsten till Danmark arbetade Christensen för Nordisk Film, som under 30-talet mest ägnat sig åt lättsamma musikalfilmer. Med Skilsmissens børn (1939) och Barnet (1940) bidrog han till att dansk film i skuggan av kriget tog sig an svårare och tyngre ämnen. Efter den misslyckade Damen med de lyse handsker (1942) var Christensens karriär som filmregissör över, och han var under åren fram till sin död i slutet av 50-talet bl.a. verksam som biografägare.

 Jon Wengström (2007)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?