Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk-dansk regissör, manusförfattare, scripta och skådespelare. Född Mitzi Otha Alice Frederiksen i Göteborg. Huvudsaklingen verksam i sina föräldrars hemland Danmark.-Man kan med fog ställa sig frågan: Hur har detta gått till, att en svenskfödd filmregissör blivit så fullständigt bortglömd i sitt ursprungliga hemland, medan hon blev en av grundpelarna i grannlandets filmhistoria, rent av en av de mest populära filmregissörerna där genom tiderna? Alice O'Fredericks finns inte omnämnd i några filmhistoriska översikter och nämns sällan eller...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk-dansk regissör, manusförfattare, scripta och skådespelare. Född Mitzi Otha Alice Frederiksen i Göteborg. Huvudsaklingen verksam i sina föräldrars hemland Danmark.

-

Man kan med fog ställa sig frågan: Hur har detta gått till, att en svenskfödd filmregissör blivit så fullständigt bortglömd i sitt ursprungliga hemland, medan hon blev en av grundpelarna i grannlandets filmhistoria, rent av en av de mest populära filmregissörerna där genom tiderna? Alice O'Fredericks finns inte omnämnd i några filmhistoriska översikter och nämns sällan eller aldrig i feministisk filmforskning. Ändå regisserade hon över 70 långfilmer i Danmark mellan 1934 och 1965.

O'Fredericks började som skådespelare och gjorde bl.a. rollen som nunna i Benjamin Christensens Häxan (1922) samtidigt som hon jobbade som scripta på samma film. Hon var aktiv som filmskådespelare fram till 1929 då intresset för manus och filmregi tog över. Ofta arbetade hon i nära samarbete med kollegan och filmregissören Lau Lauritzen Jr.

Hennes specialitet blev familjekomedier som gjordes serievis, och förebådade TV-mediets serier. Filmerna häcklades av kritikerna men älskades av publiken. Far till fire-serien bestod av åtta långfilmer för filmbolaget ASA under åren 1953 till 1961, och hör till den danska filmens mest älskade filmer. Filmerna handlade om en charmig och något virrig ensamstående familjefar och hans fyra barn. Populariteten hos detta filmkoncept, som påminner om familjen Melkersson i Lindgrens och Hellboms Saltkråkan-filmer, har visat sig långlivad och har på senare år återkommit som framgångsrika återinspelningar.

1952 regisserade hon Husmandstösen som var en filmatisering av Selma Lagerlöfs "Tösen från Stormyrtorpet" och visade djup empati för det unga våldtäktsoffret i berättelsen. Samma år gjorde O'Fredericks även kortfilmen Wilhelm Tell som med sin musik av av Rossini var en föregångare till musikvideo-genren. Totalt regisserade O'Fredericks 13 musikkortfilmer.

Man kan konstatera att O'Fredericks hade fenomenala framgångar som regissör under den s.k. studioeran och att det i Danmark fanns utrymme även för kvinnliga filmskapare under detta gynnsamma filmklimat. Det märkliga är att i Sverige under samma tid fick kvinnor inte samma utrymme. Här var det idel män i alla skapande led, från manus till filmkritik.

I svensk film gästspelade Alice O'Fredericks några få gånger: 1938 skrev hon manus och regisserade pilsnerfilmen Julia jubilerar tillsammans med Lau Laritzen Jr. Det var delvis en dansk produktion, inspelad i Sverige med Katie Rolfsen, Thor Modéen och Annalisa Ericson i rollerna. 1940 skrev hon manus och regisserade fiskarmelodramen Västkustens hjältar som var en nyinspelning av den danska succéfilmen Blaavand melder Storm. Den svenska versionen blev ingen succé och sågades av kritikerna.

Efter kriget återkom O'Fredericks till Sverige för att regissera Onsdagsväninnan (1946) tillsammans med Sture Lagerwall. Det var Lagerwalls debut som filmregissör och det tycks också vara uteslutande hans insats som diskuterades i den dåtida pressen.

Alice O'Fredericks har tillägnats två biografier på danska - men ännu ingen på svenska. I Danska Filminstitutets artikel om henne berättas det hur hon på sin ålders höst rullades runt i en rullstol för att kunna regissera sina sista filmer.

Mikaela Kindblom (2013)

Insatser

Förlaga

Regi, förlaga
Manus, förlaga

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?