Grundfakta

Media (1 st)

Författare
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Barnboksförfattare, manusförfattare. Född Astrid Anna Emilia Ericsson på gården Näs nära Vimmerby, Småland. Gift 1931 med Sture Lindgren (d. 1952). Avled i Stockholm.-Astrid Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till 88 språk och sålts i 145 miljoner exemplar. Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Barnboksförfattare, manusförfattare. Född Astrid Anna Emilia Ericsson på gården Näs nära Vimmerby, Småland. Gift 1931 med Sture Lindgren (d. 1952). Avled i Stockholm.

-

Astrid Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till 88 språk och sålts i 145 miljoner exemplar. Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och skådespelaren Allan Edwall. Det har även producerats några utländska filmer och animationer av Lindgrens böcker och noveller.

Lindgren tilldelades ett stort antal nationella och internationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Hon utsågs även till hedersdoktor vid Linköpings universitet, universitetet i Leicester och universitetet i Warszawa. Flera priser har även instiftats i hennes namn, där det främsta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftat 2002 av Sveriges regering. Prissumman är på 5 miljoner kronor, vilket gör det till världens största litteraturpris efter Nobelpriset i litteratur.

Lindgren var även i senare delen av sitt liv en betydande samhällsdebattör. I valrörelsen 1976 publicerades hennes novell Pomperipossa i Monismanien i Expressen, där hon ansåg att det var absurt att egenföretagare kunde få betala mer i marginalskatt än de tjänade. Novellen fick stor uppmärksamhet och den och regeringens bemötande av Lindgren anses ha varit en bidragande faktor till att socialdemokraterna förlorade regeringsmakten. Hon engagerade sig för flyktingars och barns rättigheter samt i Djurskyddskampanjen med ett flertal debattartiklar i Expressen.

Wikipedia (2011-05-10)

Utmärkelser

Pris Stockholm 1994 (Telias Svenska talarpriset)
Stockholm 1988 (filmbranschens pris)
Festivalpris Moskva 1969 Pippi Långstrump (sovjetiska kvinnokommitténs pris för manus)
Svenska Filmsamfundet Stockholm 1965 (hedersdiplom)

Insatser

Förlaga

Författare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?