Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Författare, teaterledare, skådespelare, kompositör m.m. Född Gustaf Gideon Wahlberg i Hedvig Eleonora församling, Stockholm, död i Matteus församling, Stockholm.Han växte upp på Östermalm i Stockholm och började tidigt med teaterverksamhet. Vid nio års ålder uppträdde han på Skansens friluftsteater vid och han lär ha anordnat egna teaterföreställningar hemma på vinden tillsammans med kamraterna Gösta Ekman och Julia Caesar. Han gjorde i vart fall i fjorton-årsåldern en mer professionell debut på Östermalms-teatern i Tummeliten. 1911 sjöng han opera...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Författare, teaterledare, skådespelare, kompositör m.m. Född Gustaf Gideon Wahlberg i Hedvig Eleonora församling, Stockholm, död i Matteus församling, Stockholm.

Han växte upp på Östermalm i Stockholm och började tidigt med teaterverksamhet. Vid nio års ålder uppträdde han på Skansens friluftsteater vid och han lär ha anordnat egna teaterföreställningar hemma på vinden tillsammans med kamraterna Gösta Ekman och Julia Caesar. Han gjorde i vart fall i fjorton-årsåldern en mer professionell debut på Östermalms-teatern i Tummeliten. 1911 sjöng han opera på Kristallsalongen och därefter blev han såväl operettcharmör och författare till och skådespelare i en rad klassiska folklustspel. 1918-1932 och 1933-1935 var han ledare för Arbetareföreningens teater i Norrköping och senare drev han Tantolundens friluftsteater. Några av hans lustspel kom också att filmas, ibland med honom själv i någon roll som t ex Söderkåkar (1932). Andra centrala filmer i hans karriär var som partner till Edvard Persson i de s.k. Larssonfilmerna, där han även medverkade som manusförfattare: Flickorna från Gamla Sta'n (1934), Kvinnorna kring Larsson (1934), Tjocka släkten (1935) och Larsson i andra giftet (1935). En annan central 30-talsroll var som hederlig fackföringsman i Flickor på fabrik (1935).

I alla dessa roller var han en jovialisk och fryntlig figur, en rättskaffens svensk som på alla sätt förkroppsligade en folkhemsk renhårighet. Det är inte för inte som han långt senare liknats vid en enmansupplaga av Galenskaparna. 1977 blev han avporträtterad i en tv-serie gjord av Bertil Norström med titeln Känner du Gidde Wahlberg?

P O Qvist (2004)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Roll
Regi vid byte

Förlaga

Författare

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?