Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1923-1954). Född i Danderyd. Han var utbildad 1926-1928 vid Dramatens elevskola och engagerades omedelbart av Olof Hillbergs sällskap där han gjorde debut vid Eskilstuna teater. 1930-31 spelade han vid Vasa teater i Finland och vid återkomsten till Sverige hos fler resande sällskap som Allan Rydings och Knut Lindroths. Med åren var han med vid åtskilliga turnéer med Gösta Ekman, Pauline Brunius och Olof Molander och agerade även vid Skansens friluftsteater. Innan Dramatens elevskola hade han hunnit filmdebutera 1923 som en av fribytarna i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1923-1954). Född i Danderyd.

Han var utbildad 1926-1928 vid Dramatens elevskola och engagerades omedelbart av Olof Hillbergs sällskap där han gjorde debut vid Eskilstuna teater. 1930-31 spelade han vid Vasa teater i Finland och vid återkomsten till Sverige hos fler resande sällskap som Allan Rydings och Knut Lindroths. Med åren var han med vid åtskilliga turnéer med Gösta Ekman, Pauline Brunius och Olof Molander och agerade även vid Skansens friluftsteater. Innan Dramatens elevskola hade han hunnit filmdebutera 1923 som en av fribytarna i Gustaf Molanders version av Mälarpirater och redan där utnyttjades han mörka fysionomi för att framställa en dåtida värstingkaraktär.

Genom flera decennier framåt kom han med sitt mörka, kantiga, hotfulla yttre och djupa röst att, mestadels i mycket pregnanta och iögonenfallande biroller, med råge uppfylla svensk films konstanta behov av "osvenska" figurer i samhällets periferi, mestadels som kommunist, tattare eller motsvarande. Han var t.ex. en av de mest hotfulla strejkande lantarbetarna som hotar jordbruksministern Karl Fredrik i Karl Fredrik regerar (1934), kommunist i Ryska snuvan (1937) och knivviftande tattare i På dessa skuldror (1948) bara för att nämna några karaktäristiska birollsexempel. Han var gift med skådespelerskan Maud Björck, senare Maud Walter.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

Musikstycken

Instrumentalist

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?