Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (6 st)

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1923-1946). Född Margit Elfrida Cecilia Pettersson-Manstad i Stockholm. Gift 1942 med advokat Stellan Graaf. Avled i Oscars församling, Stockholm. Fadern var konstruktionsritare och Manstad spelade teater redan som barn och enligt egen utsago tyckte hon om att förställa sig framför spegeln som stjärnorna i Filmjournalen. Hon tog sånglektioner men var till en början inte inställd på att bli skådespelare utan började efter skolan att arbeta vid Riksförsäkringsanstalten. Efterhand tog dock skådespelareintresset över och hennes mor tog...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1923-1946). Född Margit Elfrida Cecilia Pettersson-Manstad i Stockholm. Gift 1942 med advokat Stellan Graaf. Avled i Oscars församling, Stockholm.

Fadern var konstruktionsritare och Manstad spelade teater redan som barn och enligt egen utsago tyckte hon om att förställa sig framför spegeln som stjärnorna i Filmjournalen. Hon tog sånglektioner men var till en början inte inställd på att bli skådespelare utan började efter skolan att arbeta vid Riksförsäkringsanstalten. Efterhand tog dock skådespelareintresset över och hennes mor tog kontakt med John W. Brunius och meddelade denne att hon hade en "filmtokig dotter". Han ordnade med en provfilming för en roll i En piga bland pigor (1924) som hon också fick. Efter detta fick hon erbjudande från Wasa teater i Finland och tillbringade en säsong där innan hon återvände till Stockholm, där hon fick engagemang vid Blancheteatern. Därefter följde både teater och film och hon kom att medverka i flera av det sena 1920-talets internationellt inriktade filmproduktioner som Hans engelska fru (1927) och Parisiskor (1928).

Hon kom att i stor utsträckning placeras i det förföriska rollfacket, med typiska exempel som Modärna fruar (1932), Pojkarna på Storholmen (1932) och En stilla flirt (1934). Detta var en typecasting som hon med tiden kom att bli ganska trött på, något som omnämns i hennes meomoarer "Och vinden viskade så förtroligt" som gavs ut 1987.

P O Qvist (2004), redigerad 2015-02-05.

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?