Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (4 st)

Alternativnamn
Roll
Spelas av
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1920-1941), större delen av sin karriär verksam i USA. Född Greta Lovisa Gustafsson i Stockholm. Död i New York, USA.-Greta Garbo föddes på Söder i Stockholm som Greta Gustafsson och efter skolan arbetade hon först vid först i en raksalong och sedan vid PUB där hon medverkade i några reklamfilmer för firman. Efter studier för bl.a. Signe Envall utbildades hon vid Dramatens elevskola från 1922 och gjorde samma år spelfilmdebut i Luffar-Petter. Under elevskoletiden fick hon huvudrollen i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1920-1941), större delen av sin karriär verksam i USA. Född Greta Lovisa Gustafsson i Stockholm. Död i New York, USA.

-

Greta Garbo föddes på Söder i Stockholm som Greta Gustafsson och efter skolan arbetade hon först vid först i en raksalong och sedan vid PUB där hon medverkade i några reklamfilmer för firman. Efter studier för bl.a. Signe Envall utbildades hon vid Dramatens elevskola från 1922 och gjorde samma år spelfilmdebut i Luffar-Petter.

Under elevskoletiden fick hon huvudrollen i Gösta Berlings saga och efter ett kort engagemang vid Dramaten 1924 följde hon sedan med regissören Mauritz Stiller först till Konstantinopel för ett filmprojekt, som havererade och sedan till USA, där hon raskt gjorde en framgångsrik karriär som varade till början av 1940-talet då hon drog sig tillbaka från filmen och offentligheten efter sin sista film Two-Faced Woman (Tvillingarna, 1942).

Så kortfattat kan en av filmhistoriens mest kända stjärnor sammanfattas men åtskilligt mer har författats i detta välkända ämne i form av en stor mängd böcker, ännu fler tidskriftsartiklar och tidningsartiklar som verkligen sammantaget kan mätas i kilometermått. Redan under sin livstid hade hon transcenderat till en myt och speglar på sätt och vis det moderna massmediesamhällets behov av översinnliga fenomen i en sekulariserad tid, eller i vart fall markerar hon inledningen på denna moderna epok. Oåtkomligheten och oberörbarheten skapade stort utrymme för allehanda spekulationer och olika "oauktoriserade biografier" likt Anthony Gronowitz skandalbok som publicerades efter hennes död. Detta tillfälle innebar överhuvudtaget en tät ansamling av gamar och gravplundrare som sällan tidigare skådats. Naturligtvis finns det också mer seriösa studier som sökt förklara varför den fattiga flickan från Stockholms Söder kunde bli en drottning i världsillusionens värld.

Som skådespelerska hade hon förvisso en mycket speciell utstrålning men tekniskt inte särskilt höjd över vad de flesta andra skådespelerskor i hennes generation kunde åstadkomma. Hon var dock, vad Karl Gerhard menade i sitt lite ironiska porträtt i Kungliga svenskar i Vecko-Journalen 1941, en praktisk konstnärsnatur, därtill fostrad av Stiller och naturligt skygg. En del av hemligheten kan ligga i att hon trots sin upphöjdhet förblev en ganska vardaglig person som i motsats till samtida storheter i filmvärlden inte försökte leva upp till bilden av den stora stjärnan eller divan utan att hon förde in en mänsklig dimension i allt det konstlade och att vara vanlig utan att vara banal.

I en viss speciell betydelse kom hon att representera en form av exotisk svenskhet som kunde te sig attraktiv framför allt i utlandets ögon. Som Karl Gerhard formulerar det i nämnda artikel: "svensk som en saga av August Strindberg. Sval som en älva en tidig sommarnatt är hennes väsen, svårmodigt som en folkvisa hennes leende".

1937 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et artibus.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Kristallvas New York 1988
Pris New York 1986 (Illis Quorum-medaljen av 12 graden)
Washington 1983 (Nordstjärneorden)
Comité Int. pour la Dif. des Arts par le Cinéma Berlin 1975 (guldmedalj)
Saci Brasilien 1965 (statyett)
Pris 1957 (The Eastman House Award för perioden 1926-30)
Academy Award of Merit (Oscar) Hollywood 1955 (Life Time Achievement)
Pris Stockholm 1950 Christina (svenska Kungliga Akademins pris för hennes roll)
Academy Award-nominering Los Angeles 1940 Ninotchka
Los Angeles 1938 Kameliadamen
Pris 1937 (Litteris et artibus-medaljen)
Circle Prize New York 1937 Kameliadamen (roll)
New York 1936 Anna Karenina (bästa skådespelerska)
Academy Award-nominering Los Angeles 1930 Romantik
Los Angeles 1930 Anna Christie

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?