Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1919-1964). Född John Erik Melin i Karlskoga, Örebro län, död i Katarina församling, Stockholm.-John Melin scendebuterade hos Emil Norlander 1915 på Kristallsalongens Friluftsteater som detta år spelade Stockholm runt på 140 minuter och Restaurant Pumpen. I juni 1919 var han med i Mångsidiga Isidor, en revy i två akter på Novilla sommarteater på Djurgården tillsammans med bl.a. Thor Modéen. Samma år filmdebuterade han i rollen som kyrkobesökare i John W. Brunius Synnöve Solbakken.Han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1919-1964). Född John Erik Melin i Karlskoga, Örebro län, död i Katarina församling, Stockholm.

-

John Melin scendebuterade hos Emil Norlander 1915 på Kristallsalongens Friluftsteater som detta år spelade Stockholm runt på 140 minuter och Restaurant Pumpen. I juni 1919 var han med i Mångsidiga Isidor, en revy i två akter på Novilla sommarteater på Djurgården tillsammans med bl.a. Thor Modéen. Samma år filmdebuterade han i rollen som kyrkobesökare i John W. Brunius Synnöve Solbakken.

Han engagerades även av Karl Gerhard och Kar de Mumma som revyskådespelare. På Södra teatern medverkade Melin 1935 i nyårsrevyn Karusellen, igen tillsammans med Modéen. I påföljande nyårsrsrevy, Klart söderut, medverkade de båda tillammans med Åke Söderblom och Katie Rolfsen. Melin reste i folkparkerna under större delen av 1930-talet och blev en mycket uppskattad revyskådespelare. I nyårsrevyn 1945 på Södran, Revydags skriven av Herr Dardanell spelade Melin än en gång med Modéen, Söderblom och Rolfsen. Den 19 maj 1945 firade Melin 40-årsjubileum som artist. Hela Södrangänget hyllade honom och ställde upp och showade långt in på småtimmarna. Herr Dardanell skrev ytterligare nyårsrevyer som Melin medverkade i, bland annat Fred och Fröjd 1946.

Parallellt med sin revykarriär medverkade han i filmer, alltid som birollskådespelare. John Melin tillhör våra mesta och bästa birollskådespelare med hela 129 filmer i sin filmografi. Denne 130-kilosman gavs roller som polis, restauranggäst, ballongförsäljare, ”tjock herre i Katarinahissen” m.m.

I filmen Kajan går till sjöss 1943 spelade han mer eller mindre sig själv i en scen på c:a tio sekunder: tjock gubbe med ljus röst. Sin sista filmroll gjorde Melin i Hasse Ekman-filmen Äktenskapsbrottaren 1964 i rollen som Purén, hotelldirektör och portier.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?