Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1924-1956). Född Carl Frithiof Per Deurell i Stockholm. Avled i Bromma, Stockholm. Han tänkte först bli jurist och tog även juridisk preliminärexamen i Lund. Efter några års notarietjänst ändrade han abrupt yrkesbana och kom in vid Dramatens elevskola 1894. Han gick dock endast ett läsår innan han engagerades av August Lindbergs sällskap. Efter ett kort gästspel vid Svenska Teatern i Helsingfors startade han ett eget sällskap 1899 med vilket han turnerade runt i Sverige under ett kvarts sekel med ett mellanspel hos Albert Ranft 1904-1908....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1924-1956). Född Carl Frithiof Per Deurell i Stockholm. Avled i Bromma, Stockholm.

Han tänkte först bli jurist och tog även juridisk preliminärexamen i Lund. Efter några års notarietjänst ändrade han abrupt yrkesbana och kom in vid Dramatens elevskola 1894. Han gick dock endast ett läsår innan han engagerades av August Lindbergs sällskap. Efter ett kort gästspel vid Svenska Teatern i Helsingfors startade han ett eget sällskap 1899 med vilket han turnerade runt i Sverige under ett kvarts sekel med ett mellanspel hos Albert Ranft 1904-1908.

Det egna sällskapet specialiserade sig företrädesvis på folkkomedier och folklustspel. Därefter kom han att spela på ett flertal scener såsom Dramaten, Oscars-teatern och Blanche och blev även en ganska flitig filmskådespelare, gärna i roller som krävde en viss auktoritet. Därvidlag fick han säkert hjälp av sin juridiska bakgrund då han framställde en rad domare och andra samhällsauktoriteter på vita duken.

I övrigt kunde han även gestalta gamla, visa patriarkgestalter med samma övertygelse, bl.a. som den levnadsvise bonden Botvid i ett par delar av filmerna om Kjell Loväng, På dessa skuldror (1948) och Tarps Elin (1956), vilket blev hans sista filmroll. Han var yrkesverksam långt upp i åren och kallades även världens äldste aktive skådespelare.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?