Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1924-1950). Född i Stockholm som Anne-Marie Pauline Brunius. Hon var dotter till skådespelarna och regissörerna Pauline och John W. Brunius och filmdebuterade redan som barn i moderns kortfilm Herr Vinners stenåldersdröm (1924). Med detta påbrå och det faktum att hon praktiskt taget var uppväxt på teatern var det naturligt för henne att välja skådespelarbanan även om modern i en intervju försäkrade att hon aldrig gett sin dotter några lektioner eller uppmuntrat henne i den vägen. Anne-Marie tog danslektioner för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1924-1950). Född i Stockholm som Anne-Marie Pauline Brunius.

Hon var dotter till skådespelarna och regissörerna Pauline och John W. Brunius och filmdebuterade redan som barn i moderns kortfilm Herr Vinners stenåldersdröm (1924). Med detta påbrå och det faktum att hon praktiskt taget var uppväxt på teatern var det naturligt för henne att välja skådespelarbanan även om modern i en intervju försäkrade att hon aldrig gett sin dotter några lektioner eller uppmuntrat henne i den vägen.

Anne-Marie tog danslektioner för Alexandrova och slutade skolan i förtid bara för att ägna sig åt detta yrke. Hon var ännu inte fyllda fjorton då hon spelade med i den första av faderns Paramountfilmer inspelad i Paris, Vi två (1930) och gav redan där ett närmast brådmoget intryck. Följande år, 1931, spelade hon Hedvig i Vildanden på Oscars-teatern, turnerade sedan med sina föräldrar och uppträdde i Familjen och Dunungen 1933. Hon fick mycket beröm för den senare, en av de bästa rolltolkningar som gjorts, ansågs det, och det var tal om att filma pjäsen.

Film- och skådespelarkarriären blev dock ganska kort då hon mot slutet av 1930-talet gifte sig och flyttade utomlands bara för att göra en kort återkomst i Hasse Ekmans Flicka och hyacinter (1950). Dessförinnan hade hon turnerat med Dramaten 1947 med Mannen och hans överman. Hon lär ha gjort ljudprov för att eventuellt fortsätta filma i England men av detta blev det synbarligen inget.

Trots den korta karriären satte hon ett distinkt avtryck i den svenska 30-talsfilmen genom att hon i så hög grad i sina fåtaliga filmroller, t.ex. Unga hjärtan (1934) och Ungdom av idag (1935), förkroppsligade en modern, emanciperad ungdom. Kritikern Ellen Liliedahl beskrev i Teatern 1936 henne som ett barn av sin tid, en representant för efterkrigstidens unga generation när den var som bäst, frisk och okonstlad, klar och sval, intelligent och saklig, fräsch och säker.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?