Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (22 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1931-1969). Född Erik Fritiof Billqvist i Sant Petri församling, Malmö. Gift 1926-32 med sångerskan Ulla Billquist född Schönström. Avled i Oscars församling, Stockholm. Han var till en början banktjänsteman men övergick snart till teaterbanan. Han studerade teater i Stockholm samtidigt som han försörjde sig som modell. I själva verket är han förebilden för Carl Milles staty Solsångaren, och denne hjälpte honom till vidare studier i Berlin, där han utbildade sig vid Reinhardts teaterakademi under åren 1922-1924. Han hade även en del...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1931-1969). Född Erik Fritiof Billqvist i Sant Petri församling, Malmö. Gift 1926-32 med sångerskan Ulla Billquist född Schönström. Avled i Oscars församling, Stockholm.

Han var till en början banktjänsteman men övergick snart till teaterbanan. Han studerade teater i Stockholm samtidigt som han försörjde sig som modell. I själva verket är han förebilden för Carl Milles staty Solsångaren, och denne hjälpte honom till vidare studier i Berlin, där han utbildade sig vid Reinhardts teaterakademi under åren 1922-1924. Han hade även en del roller i några tyska filmer. När han återvände till Sverige kom han till Helsingborgs stadsteater där han stannade i fem säsonger 1924-29, där han framför allt uppmärksammades i Ferenc Molnárs Liliom.

Efter en säsong på Hippodromteatern i Malmö kom han till Stockholm och Oscarsteatern. Senare var han även engagerad vid en rad andra Stockholmsteatrar som Blanche, Vasateatern m.fl. Under det tidiga 1930-talet började han även filma och fick tidigt bärande roller som i Landskamp (1932).

För flera generationer av matinébesökare är han väl mest känd som korpral Revär som på oefterhärmlig skånska var en ständig nagel i ögat på de två eviga bassarna 91:an och 87:an i 91:an Karlsson-filmerna. Billquist var dock en alldeles utomordentlig karaktärsskådespelare, vilket man gärna glömmer, som kunde spela såväl komiska roller som adjunkten i Trötte Teodor (1931) eller tragiska som den homosexuelle i Farlig frihet (1954). Däremellan gestaltade han en rad mer skumma typer.

Han var i mycket inspirerad av Stanislavskijs tankar och menade att ödmjukheten inför varje roll var A och O för skådespelaren. Hans framställningskonst var intensiv och präglades av en stor förmåga till inlevelse i trasiga människoöden. Han verkade även som författare och skrev bl.a. en biografi över Ingmar Bergman. Han var under några år gift med sångerskan Ulla Schönström-Billquist och var farbror till skådespelaren Carl Billquist.

P O Qvist (2004)

Insatser

Manus
Roll
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?