Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (32 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1932-1958). Född Rut Ingeborg Holm i Avesta. Död i Stockholm. Gift med skådespelaren Nils Dahlström (1932-1935) och Åke Grönberg (1941-1946). Avled i Sankt Görans församling, Stockholm.-Rut Holm var en av Sveriges mest flitiga skådespelare inom revy, folklustspel och film mellan 1924 och 1960. Trots det nämns hon inte ens i Nationalencyklopedin.Redan när hon var sju, åtta år drömde hon om skådespelaryrket. Vedboden hemma blev hennes första teaterscen, men den offentliga debuten ägde rum hos Frälsningsarmén i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1932-1958). Född Rut Ingeborg Holm i Avesta. Död i Stockholm. Gift med skådespelaren Nils Dahlström (1932-1935) och Åke Grönberg (1941-1946). Avled i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Rut Holm var en av Sveriges mest flitiga skådespelare inom revy, folklustspel och film mellan 1924 och 1960. Trots det nämns hon inte ens i Nationalencyklopedin.

Redan när hon var sju, åtta år drömde hon om skådespelaryrket. Vedboden hemma blev hennes första teaterscen, men den offentliga debuten ägde rum hos Frälsningsarmén i Sala. Där höll hon ett tal till gitarrackompanjemang.

Holm följde sina skådespelardrömmar och flyttade till Stockholm där hon försökte ta sig in i branschen. I jakten efter teaterroller försörjde hon sig som diskerska och kokerska på restauranger. Hon hade det tufft och när pengarna tog slut hade hon ingenstans att vända sig. Hon kände ingen i Stockholm och hennes hälsa började svikta. Till slut kunde hon dock debutera och reste på turné med Halvar Falck 1924. Två år senare kom Holm till Mosebacketeatern där hon gjorde succé som piga i "Skärgårdsflirt" mot Fridolf Rhudin. Pjäsen spelades mer än 500 gånger. Hon sökte sig därefter till filmbranschen och fick 1932 rollen som hembiträdet Malin i Weyler Hildebrands Söderkåkar. Erbjuden 1000 kronor i gage svarade att hon att hon tyckte 800 kronor var mer lagom.

Söderkåkar är en av urtyperna för buskis- och pilsnerfilm. Fram till 1958 var hon med i 57 liknande filmer där hon spelade mot dåtidens stjärnor som Gösta Ekman, Edvard Persson, Dagmar Ebbesen, Isa Quensel, Thor Modéen, Fridolf Rhudin, Karin Ekelund och många fler. Holm överskuggades kanske av dessa stjärnors insatser men hon skapade sitt eget birollsfack där hon briljerade. Hon fick mest gestalta pigor, hembiträden, städerskor, fruar och änkor. Bestämda kvinnor som sällan lämnade spisen, och insatser som sällan nämndes i recensionerna. Kanske är det också därför som hon inte omnämns i Nationalencyklopedin trots att hon var en av de stora under 1930- och 1940-talen. Utöver filmkarriären var Holm också en mycket uppskattad revyaktris med monologen som specialitet. Där hade hon till skillnad från filmerna den centrala rollen. Karriären fick tyvärr ett abrupt slut under en turné med Klangerevyn 1960. På väg mot Flen råkade hon ut för en bussolycka och skadades allvarligt. Hon spenderade sina sista tio år i rullstol och sjuksäng innan hon avled i juli 1971.

Fredrik Söderlund (2014)

 

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?