Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (111 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1933-1956). Född Anna Karin Elisabet Ekelund i Ystad. Gift Levin och Sachs. Död i Oscars församling, Stockholm. Hon var först inställd på att bli läkare men efter studentexamen blev hon övertalad att pröva för en roll i Olof Molanders uppsättning av Det stora bygget som var en specialföreställning skriven av Sigfrid Siwertz för Stockholmutställningen 1930. Följden blev att hon i stället kom att bli utbildad vid Dramatens elevskola 1930-1933 och efter ett år vid Dramaten 1933-34 blev hon engagerad vid Gösta...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1933-1956). Född Anna Karin Elisabet Ekelund i Ystad. Gift Levin och Sachs. Död i Oscars församling, Stockholm.

Hon var först inställd på att bli läkare men efter studentexamen blev hon övertalad att pröva för en roll i Olof Molanders uppsättning av Det stora bygget som var en specialföreställning skriven av Sigfrid Siwertz för Stockholmutställningen 1930. Följden blev att hon i stället kom att bli utbildad vid Dramatens elevskola 1930-1933 och efter ett år vid Dramaten 1933-34 blev hon engagerad vid Gösta Ekmans Vasateatern 1934-36, vilket blev till ännu en läroperiod. Hon fortsatte vid Oscarsteatern 1938-39 och senare vid Malmö stadsteater från dess start 1944.

Samtidigt började hon filma och blev flitigt engagerad med många stora filmroller. Hennes karriär fick något av ett avbräck när hon drabbades av en svår sjukdom i stämbanden vid mitten av 1940-talet. Äktenskapet med varuhusdirektören Ragnar Sachs 1951 förde henne ytterligare från skådespelarvärlden men gjorde efter viss tvekan en liten filmcomeback i Så tuktas kärleken (1955) vid mitten av 1950-talet. Dessförinnan hade hon fått flera erbjudanden men avböjt eftersom hon inte ansåg att hon passade för det som erbjöds. Hon sade direkt nej till att upprepa den mycket uppmärksammade roll hon haft i Ett brott (1940).

1963 kom hon till Radioteatern som producent och blev snart en mycket flitig regissör där. I ett tidstypiskt tidningsreportage från 1930-talet kunde det heta att hon var "blond och rank och sval som en nordisk vårdag" och det är också något som präglar hennes roller, antingen hon spelade fiskarflicka som i Storm över skären (1938), bondtös som i Synnöve Solbakken (1934) eller bortskämd överklassblondin som Familjen som var en karusell (1936). Det fanns något svalt över hela hennes agerande men där fanns också plats för starka känslor som i melodramen Ett brott, där hon spelade en tragisk femme fatale.

Med dagens ögon kan hennes diktion te sig en aning manierad i vissa fall men otvivelaktigt hör hon till svensk films stora personligheter. Under sin filmkarriär räknades hon som en av de mest eftertraktade skådespelerskorna och en Gallupundersökning 1942 placerade henne bland de fyra allra mest populära i Sverige.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Svenska Filmsamfundet Stockholm 1940 (plakett)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?