Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (115 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1933-1965, scendebut 1932), regissör (filmer 1942 och 1949), manusförfattare (filmer 1933-1943), sångtextförfattare. Född Åke Fridolf Söderblom i Fritsla, Seglora församling, Älvsborgs län.Han var son till en konfektionsdirektör i Sjuhäradsbygden och började redan i skolåldern att skriva och sätta upp egna revyer. Efter skolan arbetade han först som kontorist men blev rätt snart professionell underhållare både som skådespelare och författare. 1929 slog han sig ihop med Börje Larsson och bildade duon Lill-Slam och Stor-Slam, som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1933-1965, scendebut 1932), regissör (filmer 1942 och 1949), manusförfattare (filmer 1933-1943), sångtextförfattare. Född Åke Fridolf Söderblom i Fritsla, Seglora församling, Älvsborgs län.

Han var son till en konfektionsdirektör i Sjuhäradsbygden och började redan i skolåldern att skriva och sätta upp egna revyer. Efter skolan arbetade han först som kontorist men blev rätt snart professionell underhållare både som skådespelare och författare. 1929 slog han sig ihop med Börje Larsson och bildade duon Lill-Slam och Stor-Slam, som spelade, gjorde imitationer i radio och skrev manus, schlagertexter m.m. Han gjorde en mer professionell scendebut 1930 på gamla Folkan och 1932 blev han engagerad till Folkets Hus. Han fungerade som revyankare hos Karl Gerhard och senare på Södra Teatern i Stockholm. Därutöver blev han en mycket flitig filmskådespelare. I konstellation med Thor Modéen blev han profilerad parkomiker där hans litenhet, pojkaktighet, replikkvickhet och gåpåaranda kontrasterades mot Modéens mer storvulna framtoning med titlar som Annonsera! (1936), Klart till drabbning (1937) och  O', en så'n natt (1937).

Genom sina yttre egenskaper kom han långt upp i åren att engageras i närmast ungdomsroller som springschas som i Springpojkar är vi allihopa (1941) osv. Trots att han inte var född i Göteborg kunde han också identifieras som närmast ”urgöteborgare” som i t.ex. Vi Masthuggspojkar (1940).

På 1950-talet hade han fortfarande samma ungdomliga framtoning i t.ex. filmerna om Biffen och Bananen, där han i Åke Grönberg fick en komisk partner snarlik Thor Modéen (1951 och 1957). Han försökte sig även vid ett par tillfällen på filmregi med filmerna Sexlingar (1942) (tillsammans med Hugo Bolander) och Boman får snurren (1949).

Han var en tid gift med skådespelerskan, teaterpedagogen och kostymtecknaren Ann Mari Lindahl (sedermera Ström) och är far till skådespelerskan Lena Söderblom.

P O Qvist (2004)

Insatser

Regi
Manus
Roll
Dialog
Manusbearbetning

Musikstycken

Sångare
Textförfattare
Framförs av
Dansare
Instrumentalist
Dansas av
Sjungs av
Kompositör
Av

Grupper

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?