Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf och regissör. Född Sven Vilhelm Thermænius i Engelbrekts församling, Stockholm. Död i Kavrö, Skåne.-Sven Thermænius fick sin utbildning som assistent och B-fotograf till Åke Dahlqvist och Julius Jaenzon på SF i 1933. 1936 blev han A-fotograf på Svensk Talfilm. I början av 1940-talet fick han anställning på Europa Film. Där fick han mer stimulerande uppgifter, främst som husfotograf till Åke Ohberg, från Snapphanar, 1941, och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf och regissör. Född Sven Vilhelm Thermænius i Engelbrekts församling, Stockholm. Död i Kavrö, Skåne.

-

Sven Thermænius fick sin utbildning som assistent och B-fotograf till Åke Dahlqvist och Julius Jaenzon på SF i 1933. 1936 blev han A-fotograf på Svensk Talfilm. I början av 1940-talet fick han anställning på Europa Film. Där fick han mer stimulerande uppgifter, främst som husfotograf till Åke Ohberg, från Snapphanar, 1941, och Elvira Madigan, 1943, till Stopp! Tänk på något annat, 1944, och Jag älskar dig, argbigga, 1946 och Dynamit, 1947.

På 1950-talet flyttade Thermænius till Nordisk Tonefilm, där han kom att signera en handfull av Arne Mattsson filmer, främst bland dem den poetiska fabeln från finska vinterkriget, Kärlekens bröd, 1953. Den räknas fortfarande som Mattssons bästa och en av de främsta filmerna från 1950-talet. Thermænius kontrastrika svartvita foto hade stor del i detta. Kritikerna hyllade filmen för dess "visuella kraft” och dess ”artistiskt genomarbetade bildverk".

Vid den här tiden hade Thermænius också börjat producera och regissera film, mestadels beställningsfilmer men också barnfilmer som Sotlugg och Linlugg, 1948, manus, regi och produktion och Barna Hedenhös, 1961, endast produktion. Han kom aldrig att tillhöra 1940-, 1950- eller 1960-talets främsta fotografer, men var tveklöst en av de flitigaste med ett 80-tal filmer på kreditlistan.

1971 omkom han tragiskt i en villabrand i Skåne.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Roll
Kameraoperatör
B-foto

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?