Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1932-1990), regissör, produktionsledare. Född Helge Engelbrekt Hagerman i Engelbrekts församling, Stockholm, död i Sankt Görans församling, Stockholm. Han hoppade av gymnasiet och började arbeta som springschas och utbildade sig efterhand till byggnadsingenjör. Samtidigt tog han sånglektioner för Ragnar Hulthén och började mer och mer upptäcka att det var dramatiken som lockade. Han fortsatte med att ta teaterlektioner för Julia Håkansson och började så småningom en lång karriär inom teatern och filmen. Han uppträdde på flertalet...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1932-1990), regissör, produktionsledare. Född Helge Engelbrekt Hagerman i Engelbrekts församling, Stockholm, död i Sankt Görans församling, Stockholm.

Han hoppade av gymnasiet och började arbeta som springschas och utbildade sig efterhand till byggnadsingenjör. Samtidigt tog han sånglektioner för Ragnar Hulthén och började mer och mer upptäcka att det var dramatiken som lockade. Han fortsatte med att ta teaterlektioner för Julia Håkansson och började så småningom en lång karriär inom teatern och filmen. Han uppträdde på flertalet Stockholmsscener som Komedi-Teatern 1933, Odéon, Vasateatern, Blanche, Dramaten och Stadsteatern.

Hans roller på film var till en början i allmänhet den reko ynglingen, ett stående och typiskt inslag i det svenska folkhemmets filmer med typiska exempel som den i Flickor på fabrik (1935), Raggen - det är jag det (1936) och Sol över Sverige (1938). Med stigande ålder blev han genom sitt utseende i allmänhet placerad i roller som polis, officer, präst och andra myndighetspersoner. Kanske har hans största betydelse legat i att han bl.a. var initiativtagare till Stockholms Parkteater 1943 och en av dem som startade Svenska Dramatikers studio, som blev ett viktigt forum för den nya svenska dramatiken under 1940-talet. Han var också verksam som regissör hos Svensk Filmindustri, inte minst för kort- och beställningsfilm och han var också ledare för Bellmansspelen.

P O Qvist (2004)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Roll
Röstregi
Scenario
Speaker

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?