Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer ca 1930-1947). Född i Stockholm. Död i Skärholmen. Var några år under 1970-talet anställd på restaurang Helan & Halvan i Filmhuset som diskplockare.-Harald Berglund kom tidigt in i filmbranschen på 1920-talet då han var verksam på Lasse Rings produktionsbolag. Där började han fotografera och efter några år på SF kom han 1934 till Europa Film där han snart utsågs till chefsfotograf. Edvard Persson blev vid denna tid bolagets stora...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer ca 1930-1947). Född i Stockholm. Död i Skärholmen. Var några år under 1970-talet anställd på restaurang Helan & Halvan i Filmhuset som diskplockare.

-

Harald Berglund kom tidigt in i filmbranschen på 1920-talet då han var verksam på Lasse Rings produktionsbolag. Där började han fotografera och efter några år på SF kom han 1934 till Europa Film där han snart utsågs till chefsfotograf. Edvard Persson blev vid denna tid bolagets stora dragplåster och Berglund fotograferade flertalet av hans filmer mellan 1934 och 1948.

Under senare delen av krigsåren började Europa Film att producera mer seriösa filmer med bl.a. Anders Henrikson (Blod och eld, 1945, Åsa-Hanna, 1946) och Hasse Ekman (Medan porten var stängd, 1946, Var sin väg, 1948) och nu fick Berglund chansen att visa lite mer av sin talang. För Blod och eld fick han AT:s Charlie-pris. Oväntat lämnade han bolaget och filmfotograferingen 1949, endast 45 år gammal.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

Regi
Foto

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?